”Un OM în cetate – crâmpeie din viața trăită” – de Antonie Dijmărescu

909

În organizarea Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Al. Doru Șerban” Târgu-Jiu și a Muzeului Județean Gorj, a avut loc recent, în sala de conferințe a Muzeului ”Al. Ștefulescu” Tg-Jiu, un eveniment cu o puternică încărcătură culturală și emoțională prilejuit de lansarea volumului ”Un OM în cetate” avându-l ca autor pe distinsul profesor Antonie Dijmărescu.
Evenimentul a beneficiat de participarea unui larg public avizat și a unor renumiți autori gorjeni.
Lucrarea profesorului Antonie Dijmărescu, este o scriere autobiografică care redă, așa cum sugerează și subtitlul acesteia ”crâmpeie din viață trăiță” de autor, inteligent scrise și cu o mare încărcătură emoțională și educativă. Cartea beneficiază de o prefață de substanță a profesorului și scriitorului Ion Popescu-Brădiceni și de o postfață a profesorului și scriitorului Zenovie Cârlugea.
Lucrarea apare sub egida Editurii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Gorj.
Pe parcursul evenimentului au vorbit despre autor și despre lucrare în cuvinte meșteșugite, cu analize și puncte de vedere pertinente și emoționante oameni ai condeiului, renumiți oameni cu cultură din urbea noastră și oameni care au lucrat de-al lungul anilor cu D-l profesor Antonie Dijmărescu. Dintre vorbitori îi amintim pe: Prof. Zenovie Cârlugea, Prof. Ion Popescu Brădiceni, Prof. Ion Trancău, Prof. univ. dr. Moise Bojincă, scriitorul Florian Văideianu, dr. Doru Fometescu, iar enumerarea ar putea continua.
Cartea este captivantă, se citește cu sufletul la gură și sunt convins că foarte mulți dintre cititori se vor regăsi între personajele sale.
Se cuvin a prezenta câteva repere biografice ale autorului. D-l. Prof. Antonie Dijmărescu s-a născut la 19 iulie 1939 în localitatea Hurez, comuna Turcinești, județul Gorj. Urmează Școala Primară în satul natal iar apoi Școala Gimnazială din Turcinești, după care devine elev al Liceului ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. În anul 1960 devine învățător ca urmare a absolvirii Institutului Pedagogic de Învățători din Timișoara și este repartizat la Școala Generală din Suplacul de Barcău, județul Bihor.
Își completează studiile la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, iar în anul 1966 devine profesor. Este implicat în fenomenul cultural și educativ, fiind pe rând director al Casei de Cultură a Raionului Marghita, județul Bihor, angajat al Muzeului Raional Târgu Jiu, director al Casei Raionale de Cultură Târgu Jiu, director al Casei de Creație a județului Gorj, pentru ca din anul 1970 să revină în învățământ ocupând pe rând funcția de director la Școala Generală nr. 3 din Tg-Jiu și apoi la Liceul Pedagogic. Timp de 19 ani a fost director la Școala Generală nr. 11 Târgu Jiu, iar din 1997 devine inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj pentru ca în anul 1997 să revină la catedră la Școala Generală ”Al. Ștefulescu” Târgu Jiu de unde se pensionează la 1.09.1999.
D-l prof. Antonie Dijmărescu este un om apropiat de cuvântul scris. Dovada o reprezintă coordonarea de către domnia sa a editării mai multor lucrări importante pentru cultura gorjeană, conducerea Editurii ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu unde editează peste 60 de titluri, printre care și operele de debut ale pe unor importanți scriitori gorjeni precum: Marius Marian Șolea Dumitru Grama, Mariana Popesngă Cornoiu, Georgeta Pamfiloiu, Margareta Andrei, Natalia Mălăianu, Lazăr Popescu, Roxana Lupescu, Gelu Birău, I.D. Sicore, Vasile Ponea, ș.a.
În volum prof. Antonie Dijmărescu debutează în anul 2013 cu o carte de proză (basme și nuvele) intitulată ”Ulicică”, iar cea la care ne referim fiind a doua carte scrisă de domnia sa.
Suscriem cuvintelor prof. Zenovie Cârlugea salutând ”apariția acestei ”recuperări” autobiografice, o ”spovedanie” în timp și de bilanț sufletesc, statuându-i o reală identitate scriitoricească între condeierii Gorjului, pe o linie clasică bine reprezentată de scrierile unor Nicolae al Lupului, Sabin Popescu-Lupu, Constantin Uscătescu, Iunian Th. Ciobanu, Constantin Lupescu, Ion Burețea, Ion Gociu ș.a.”
În numele Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” Tg Jiu, îi adresăm felicitări Domnului profesor Antonie Dijmărescu pentru această apariție și îi urăm succes deplin în ducerea la bun sfârșit a tuturor proiectelor sale scriitoricești.
Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.