Un Om deosebit, între oameni! – Interviu cu domnul Inginer informatician, Bebe-Viorel IONICĂ, Director General al Centrului de Calcul şi fost ministru secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor: ,,Vremelnic, numele meu se leagă şi de numele Ziarului «Gorjeanul», ca un lucru care mă bucură şi mă responsabilizează”!

2115

– Rep. Domnule ministru, a trecut aproape un an de când nu am purtat un dialog cu dumneavoastră, aşa că aş dori să încep, adresându-vă urarea tradiţională: ,,Sărbători fericite şi binecuvântate”, chiar dacă suntem după Sărbătoarea Naşterii Domnului şi foarte aproape de sfârşitul anului calendaristic 2020!
-B.V.I. Vă mulţumesc din toată inima şi aceleaşi gânduri şi urări le adresez unui prieten şi publicist deosebit ca dumneavoastră!
-Rep. Înainte de a veni la dumneavoastră, trebuie să vă spun că am stat de vorbă cu domnul avocat Nicolae Bădiţa, care vă apreciază şi vă transmite cu acest prilej, urări de bine şi de sănătate!
-B.V.I. Îi mulţumesc domnului avocat, din partea mea, pentru gândurile frumoase!
-Rep. Sunteţi şi managerul celui mai iubit ziar al gorjenilor, aşa că, vă rog să ne vorbiţi despre acest ziar «de suflet» al conjudeţenilor noştri, pentru că sunt oameni care vă apreciază pe dumneavoastră şi întregul colectiv redacţional, în acest sens!
-B.V.I. Mai întâi, vreau să vă spun că, în primul rând, eu nu manageriez Ziarul «Gorjeanul», pentru că, într-un fel, numele meu s-a legat de numele acestui ziar «de suflet» al gorjenilor, iar pentru aceasta, lumea mă percepe ca fiind managerul…
-Rep. Să nu-mi spuneţi aceasta, deoarece, eu cred că nu ar fi, Doamne-fereşte, eronată această percepţie, chiar dacă o spuneţi ca pe o glumă cu care să mă afundaţi într-o pretinsă confuzie! Dar, să trecem la subiect…
-B.V.I. Domnule profesor, să mă explic şi să vă explic, totodată! Pentru că acesta nu e un management în adevăratul sens al cuvântului, adică, eu să mă duc să văd ce face fiecare redactor sau cum acţionează fiecare pe domeniul său de răspundere! Eu am avut nişte discuţii în jurul anilor 2006-2007, când m-am «afişat» în legătură cu ziarul, pentru că acţiuni la «Gorjeanul», pot să spun că am de mai multă vreme, dar, nu am dorit să mă «afişez» în acest sens! Am lăsat libertate oamenilor care lucrează la redacţie, pentru că, vă spun sincer, nici nu mă «afişam», dacă ar fi trebuit să vând din «active», la un moment dat! Chiar mi s-a părut că având un procent majoritar de acţiuni, trebuie să-mi asum şi o răspundere, pentru că în alte situaţii şi la alte publicaţii, situaţia nu se prezintă atât de bine sub aspect financiar şi al profitabilităţii investiţiei într-o anumită publicaţie, aşa cum este Cotidianul nostru «Gorjeanul», un ziar cu o frumoasă tradiţie în acest judeţ!
-Rep. Domnule ministru, ce se poate face pentru ca acest ziar să performeze şi să fie mai apreciat de către cititori?
-B.V.I. Vă spun că la început, nu m-a interesat managementul ziarului, pentru că nu prea aveam treabă cu presa! Preocupările mele erau în alt domeniu, iar, după ce am făcut o analiză economică, am realizat că sunt nişte pierderi fantastice, că şi acum sunt pierderi, adică, nu neapărat pierderi, dar, când nu se realizează venituri, îţi faci probleme, iar, ca să rămânem pe «linia de plutire», cum se spune, am zis, domnule, nu mai editez douăzeci şi ceva de ediţii pe lună şi editez 3-4 ediţii, în acest fel, din cotidian să edităm un săptămânal. Atunci, automat, din două sute şi ceva de milioane, cât costă tipărirea, se ajunge la 4 mii de lei, să zicem!
-Rep. În asemenea condiţii, ce ar mai rămâne din «Gorjeanul» tradiţional, cotidianul nostru «de suflet», domnule ministru?
-B.V.I. În felul acesta, nu ar mai rămâne nimic! Pentru că atunci, am realizat amploarea Ziarului «Gorjeanul», importanţa lui pentru oamenii Gorjului! Atunci, în 2007-2008, când am văzut câţi abonaţi avem şi de care trebuie să avem grijă, pentru că şi acum avem în jur de 1.500 de abonaţi, imediat m-am gândit cu un reproş adânc: Domnule, de ce să se lege numele meu de distrugerea unui «brend», cum este acesta al ziarului nostru, pentru că vremelnic, numele meu se leagă şi de numele Ziarului «Gorjeanul», ca un lucru care mă bucură şi mă responsabilizează! Pentru că acest ziar durează de o sută de ani şi sper să mai dureze încă o sută!
-Rep. De fapt, dumneavoastră şi fiul dumneavoastră, Domnul Dragoş, sunteţi legaţi afectiv şi efectiv de acest ziar!
-B.V.I. Vedeţi, domnule profesor, atunci, de ce să zică lumea «bună» din Târgu-Jiu şi din judeţ: uite, domnule, a venit unul care a desfiinţat «Gorjeanul», că lumea vorbeşte, cleveteşte, bârfeşte, că aşa e lumea dintotdeauna! Să vă mai spun ceva! În momentul în care ai 1.500 de abonaţi, să spunem, în mod cu totul inexplicabil, aş veni să spun că nu mai editez acum ziarul, pentru că eu sunt patronul, iar lumea va zice că eu sunt cel care creează probleme, şi atunci, am zis, domnule profesor, că e păcat să fac această greşeală care nu se poate ierta!

,,Eu apreciez că la «Gorjeanul» munceşte o echipă care este corectă, care face treabă”!

-Rep. Domnule Director General, de fapt, dumneavoastră continuaţi o tradiţie frumoasă a patronului care a şi înfiinţat acest ziar cu aproape o sută de ani în urmă, iar, prin aceasta, vă dovediţi că sunteţi un om de cultură, un om valoros, pe care să-l aprecieze gorjenii!
-B.V.I. Credeţi că voi fi apreciat pentru acest lucru? Eu am continuat în condiţii dificile să finanţez acest ziar…
-Rep. Şi să-l susţineţi cu încredere!
-B.V.I. Da, să-l susţin, aşa este, ca să-şi desfăşoare activitatea în continuare, adresând rugămintea ca toţi cei care scriu în acest ziar, să se considere că sunt pe o «scenă», în văzul tuturor gorjenilor, şi să nu cugete sau să facă lucruri împotriva gorjenilor! Asta doresc eu! Aşa le-am spus oamenilor mei: măi, fraţilor, vă socotiţi că sunteţi pe o «scenă» şi veniţi cu lucruri care să le ajute gorjenilor! Nu veniţi cu «parti-pris»-uri, cu diferite lucruri care irită cititorul, aşa cum se întâmplă în media din ţară! Nu intraţi în dispute oneroase sau altceva care să dăuneze ziarului! Eu le-am spus clar, să-l respecte pe omul Ionică, aşa cum sunt eu, ca să nu mă pună într-o situaţie neplăcută şi să vină oameni care să spună că în realitate, nu ar fi ceea ce se scrie în ziar! Să nu fie lucruri neplăcute faţă de oamenii pe care îi cunosc sau pe care nu-i cunosc, faţă de oamenii care mă cunosc pe mine sau poate chiar nu mă cunosc! Mi se pare că e normal acest lucru!
-Rep. Ce le-aţi recomandat oamenilor care lucrează la acest ziar?
-B.V.I. Am recomandat să se păstreze echilibrul şi să fie respectat adevărul, nimic mai mult! Am spus de atâtea ori, că nu există nimeni «cu stea în frunte», nimeni nu este «ales» printre muritori, indiferent că e de la PSD, de la PNL indiferent dacă e de la nu ştiu ce partid, pentru că ziarul trebuie să-şi păstreze obiectivitatea! Cred că la orice partid, şi la PSD şi la PNL sunt fel de fel de oameni, şi oameni buni, şi oameni răi, că nu se poate «pădure fără uscături», nicăieri şi niciodată! Oricum, când vorbeşte cineva despre «media» (adică, mass-media n.n.) dintr-o anumită zonă a spectrului politic, e normal să semnalezi acel eveniment, pentru că ai şi tu miile de cititori care te apreciază, iar cititorii noştri trebuie să fie informaţi despre un eveniment care s-a întâmplat sau care poate să se întâmple, dacă există o anumită, avertizare, cum ar fi un fenomen natural, o pandemie ca aceasta, un cutremur sau o schimbare climatică!
-Rep. Cum apreciaţi colectivul de redactori şi de colaboratori ai ziarului?
-B.V.I. Eu apreciez că la «Gorjeanul» munceşte o echipă care este corectă, care face treabă, chiar, dacă mai greşesc şi ei, pentru că şi ei sunt oameni! De aceea, acordăm drept la replică oricărei persoane care se simte lezată! Dacă a fost consemnat ceva care nu e în conformitate cu ceea ce a făcut sau cu ceea ce gândeşte, problema respectivă trebuie lămurită şi omul să fie mulţumit întotdeauna de ceea ce se scrie în ziarul nostru!
-Rep. Deci, vă place ca să fie mulţumită toată lumea, ceea ce e foarte dificil în lumea de azi, marcată de contraste şi de virusul pandemic!
-B.V.I. Domnule, chiar în condiţii de criză sanitară, dacă eşti nemulţumit de ceea ce s-a scris, atunci, spune şi dumneata, ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, aşa mi se pare normal! Vedeţi, domnule profesor, să nu acuzăm pe cineva de rea intenţie, înainte de a înţelege situaţia şi de a vedea ceea ce l-a determinat pe un om să facă un anumit lucru! Chiar dacă un redactor a greşit ceva în prezentarea unui anumit lucru, poate că a fost o scăpare! De aceea, să înţelegem că toţi suntem oameni care pot să greşească faţă de semenii noştri! Pe aceeaşi «scenă» de care vorbeam înainte, iată, vii şi dumneata ca să-ţi spui părerea pe care noi o respectăm şi de care trebuie să ţinem seama! Că vine cineva şi spune că avea «cutărescu» ochi albaştri, că nu erau negri, aşa cum scrie în ziar, deci, clarifică problema şi ajungem să-l recunoaştem pe cel cu ochii albaştri, asta este realitatea! Totul să fie «la vedere», cum s-ar zice, şi pentru cel care scrie şi pentru cel despre care s-a scris! E măsura şi responsabilitatea pe care şi-o asumă un gazetar!
-Rep. Vă mulţumesc pentru acest interviu şi sper să continuăm dialogul nostru şi în anul viitor! Mi-aş dori, tot pe la începutul anului viitor, să am un dialog şi cu Domnul Dragoş Ionică! Vă doresc tuturor, ,,LA MULŢI ANI”!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

1 COMENTARIU

  1. “ D nle ministru , d nle Director General “ ……… ați reușit să ștergeți tot de la gură după atâta pupat “ d nle profesor “?

    Dizgațios !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here