Un nou val de viroze şi pneumonii

127

În ultima săptămână, la nivelul judeţului nostru s-a înregistrat un nou val de viroze şi pneumonii. Peste două mii de cazuri au fost confirmate, 1.463 de persoane fiind diagnosticate cu viroze şi 602 cu pneumonie. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei să-şi ia o serie de măsuri de protejare a stării de sănătate.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj monitorizează cazurile de viroze şi pneumonie ce apar la nivelul judeţului nostru în fiecare săptămână. În perioada 11-17 februarie 2013, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 2.065, fiind cel mai mare număr de îmbolnăviri din sezonul rece 2012-2013. Specialiştii spun că nu este o situaţie neobişnuită pentru această perioadă a anului.

Peste 1.400 cazuri de viroze
În perioada menţionată, nu mai puţin de 1.463 de gorjeni s-au prezentat la medic cu simptome de viroză, cazurile fiind confirmate. Peste 90 de persoane au necesitat internare. „În săptămâna 11-17 februarie am avut 1.463 de cazuri de viroze, 94 de persoane necesitând internare. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rândul copiilor. Pe categorii de vârstă, situaţia virozelor se prezintă astfel: 143 de cazuri la categoria de vârstă 0-1 ani, 266 cazuri la 2-4 ani, 512 cazuri la categoria 5-14 ani, 384 cazuri la categoria de vârstă 15-49 de ani, 97 cazuri la 50-64 de ani şi 61 de cazuri la persoane de peste 65 de ani”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

602 gorjeni, diagnosticaţi cu pneumonie
În ultima săptămână, 602 persoane din judeţul nostru au fost diagnosticate cu pneumonie. În plus, din cauza acestei afecţiuni, 140 bolnavi au necesitat internare. Cele mai multe internări, dar şi îmbolnăviri, au fost în rândul copiilor. „La pneumonii, situaţia îmbolnăvirilor şi internărilor se prezintă astfel: la categoria de vârstă 0-1 an – 43 de îmbolnăviri, 26 de internări, la 2-4 ani au fost 100 de cazuri, 34 internări; 160 de cazuri şi 40 de internări s-au înregistrat la categoria de vârstă 5-14 ani”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Recomandări pentru evitarea îmbolnăvirii
În următoarea perioadă este de aşteptat ca numărul acestor afecţiuni să continue să crească, întrucât condiţiile meteo actuale favorizează îmbolnăvirea. Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii DSP fac precizarea că gorjenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here