Un nou sport tinde să capete amploare la Târgu Jiu – Salbă de medalii la sambo

1655

Sambo, tradus din limba rusă, înseamnă autoapărare. Primul club înființat în Rusia, în 1923. În România nu are mai mult de zece ani de când a început să fie practicat, dar acest sport face pași repezi spre acceptarea sa ca sport olimpic.

Într-o lume a sportului în care artele marțiale și sporturile de contact, în general, au o audiență din ce în ce mai mare și o practicare destul de largă, sambo încearcă să-și facă loc printre aceste discipline. Este un sport de luptă complex, cu lovituri de brațe, de picior, luptă la sol, permite loviturile de cap, proiectări. Un sport dur, dar foarte spectaculos, după cum îl caracterizează chiar cei care-l practică.

Secție nouă la CS Pandurii
De scurt timp, sambo a fost primit cu brațele deschise și de clubul reprezentativ pentru județul Gorj, CS Pandurii Târgu Jiu înființând o secție de sambo, secție la care sunt deja legițimați 11 sportivi, „armată” care dă deja măsura volrii lor în concursurile naționale aducând primele medalii pentru club. „La Târgu Jiu suntem de foarte puțin timp, de 4 luni de zile. Ne pregătim și sperăm ca pe viitor să luăm mai multe medalii. Sportivii au muncit foarte mult. Avem și două fete legitimate și sperăm ca atunci când vor participa să vină și ele cu medalii pentru Pandurii”, declară antrenorul Nelu Popescu după ce sportivii săi s-au întors cu cinci medalii de la faza națională.

Doi campioni naționali
Participând cu opt sportivi la faza națională, CS Pandurii Târgu Jiu a câștigat două medalii de aur. Performerii sunt Ionuț Militaru, la categoria 100 kg, și Bogdan Ungureanu, la categoria 68 kg. Pe locul doi, obținând medalie de argint, s-a clasat la categoria 74 kg, Gore Dănescu, în vreme ce medalii de bronz au câștigat Călin Daniel, la categoria 52 kg, și Denis Cojocaru, la 70 kg. „Și ceilalți trei sportivi cu care am participat la competiție au fost aproape de podium, ei terminând pe locul IV. Din păcate pentru ei, la categoriile respective a fost o participare numeroasă și o concurență puternică, dar poate pe viitor vor reuși și ei să urce pe podiumurile de premiere”, a mai declarat Nelu Popescu.

Pledoarie pentru sport
Ținta antrenorilor și sportivilor legitimați la noua secție a clubului CS Pandurii este o participare cât mai fructuoasă la europene: „Următorul nostru pas este să participăm la Campionatele Europene, acolo unde vom trimite trei copii, la trei categorii diferite. Le spun copii chiar dacă ei au puțin peste 18 ani”, a declarat antrenorul Nelu Popescu. Acesta ține să cheme toți copiii să practice un sport și le dă exemplul unuia dintre cei proaspăt medaliți cu aur: „Sfătuim toți părinții să-și trimită copiii să facă sport, indiferent care sport. E important să-i ia din fața calculatoarelor și să ajungă în sala de sport. Copiii trebuie să ajungă campioni! Noi avem la club un copil, pe Bogdan Ungureanu, la categoria 68 kg, care face naveta de la 100 km pentru a face antrenamentele de sambo”, a mai spus Nelu Popescu.

„Foarte mult efort, foarte multă muncă. Fac naveta de la Licurici, am și școală, dar cam în fiecare zi încerc să ajung la antrenamente. Mă antrenez de 6 luni. Am aflat de sambo de la domnul antrenor. Înainte am mai făcut kick-boxing și m-am ținut de treabă. Vreau să iau o medalie la campionatul european”, a declarat Bogdan Ungureanu, 18 ani, practicant de sambo.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here