Un nou premiu în palmaresul Antoniei Stoian

699

Tânăra de interpretă de muzică populară Antonia Stoian și-a mai adăugat un premiu în palmares. De această dată, Antonia s-a numărat printre elevii răsplătiți cu premiul I la etapa interjudețeană a Olimpiadei de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale.

Faza interjudețeană a Olimpiadei de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale s-a desfășurat săptămâna trecută, la Craiova, unde aproximativ 150 de elevi din opt județe (Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova) s-au întrecut pentru a convinge juriul că merită să meargă mai departe la următoarea etapă a competiției. Printre cei care au reușit să facă acest lucru se numără și Antonia Stoian, unul dintre tinerele talente ale muzicii populare gorjenești. Premiul I obținut de aceasta după ce a încântat juriul cu interpretarea sa la nai i-a asigurat calificarea la etapa națională a olimpiadei, ce se va desfășura luna viitoare.

antonia stoian  (4)Cântă de la 5 ani
Ca multe alte tinere soliste din Gorj, Antonia Stoian a început să cânte de la o vârstă fragedă. În cazul ei, talentul i-a fost descoperit cu ocazia unei serbări organizate la grădiniță. ”Am început să cânt la vârsta de 5 ani. Eram la grădiniță înainte de o serbare și mi-a dat doamna educatoare un cântecel să-l cânt; în timp ce repetam, dânsa mi-a descoperit talentul, mi-a spus să merg la Palatul Copiilor și așa am ajuns să cânt”, povestește Antonia. În prezent, aceasta este elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, dar și la Palatul Copiilor și Școala Populară de Artă, cu profesorii Dumitru Pasăre, Cristina Olteanu și Ion Drăgan. Primul premiu l-a obținut în urmă cu vreo 5 ani, când a urcat pentru prima dată pe scena unui festival – Festivalul ”Pe fir de baladă”, organizat de Palatul Copiilor din Târgu-Jiu, de unde a plecat acasă cu un premiu II.

Naiul, o pasiune mai veche
În anii care au trecut de atunci, Antonia a urcat pe scena a numeroase festivaluri, unde a reușit de fiecare dată să-i impresioneze pe membrii juriului cu interpretarea la nai sau cu vocea sa. Naiul reprezintă pentru Antonia o pasiune mai veche, descoperită din întâmplare. ”Naiul l-am luat din clasa a V-a. Este o pasiune mai veche. Auzeam la alți copii, în orchestrele mari, mi-a plăcut și am zis să încerc și eu să văd cum este. Domnul profesor Mitel a văzut că am talent și așa am ajuns să cânt la nai”, spune Antonia.

antonia stoian  (3) Ea este cu siguranță unul dintre tinerii care vor duce mai departe moștenirea marilor interpreți de muzică populară născuți pe plaiurile Gorjului. De altfel, chiar și Antonia spune că nu se prea vede făcând altceva în viitor și are de gând să-și continue studiile în acest domeniu, la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu până la absolvire, iar mai apoi la Conservatorul din București.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here