Veşti bune pentru bolnavii de Alzheimer. Un medicament capabil să stopeze această maladie ar putea fi prezentat în această săptămână. Nu mai puţin de 167 de persoane din judeţul nostru suferă de Alzheimer. Potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, anul trecut, se aflau în evidenţele medicilor 132 de bolnavi; alte 106 persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune, 71 ieşind din evidenţe până la finele lui 2014.
Medicamentele existente la ora actuală pe piaţă se adresează pur şi simplu simptomelor Alzheimer. Eşecul lor în a aborda cauzele care stau la baza maladiei duce la uzura rapidă, iar boala ia un curs devastator. Noul medicament va putea să încetinească sau chiar să oprească boala, spun specialiştii, cu condiţia să fie administrat pacienţilor suficient de devreme. Medicamentul este produs de gigantul farmaceutic american Eli Lilly, iar oamenii de ştiinţă au declarat recent că efectele medicamentului s-au dovedit a fi în concordanţă cu un “tratament care schimbă patologia ce stă la baza bolii Alzheimer”.
Peste 160 de gorjeni suferă de Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă. La nivelul judeţului Gorj, peste 160 de persoane suferă de această boală. „Anul trecut aveam în evidenţe 132 bolnavi de Alzheimer. Până la sfârşitul anului au intrat în evidenţe 106, în timp ce 71 au ieşit. În total, la sfârşitul anului 2014, la nivelul judeţului Gorj, au rămas în evidenţă 167 de suferinzi de Alzheimer”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Bolnavii de Alzheimer, îngrijiţi de familie
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele în vârstă şi reprezintă jumătate din totalitatea cazurilor de demenţă.
Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă şi a devenit tot mai frecventă odată cu creşterea longevităţii. Deşi nu există încă un tratament eficace care să vindece boala Alzheimer, o serie de mijloace trebuiesc folosite pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii bolnavului şi a-i menţine pe cât posibil activitatea în familie şi societate.
Majoritatea pacienţilor cu boala Alzheimer sunt îngrijiţi la domiciliu de membrii familiei, ceea ce reprezintă adeseori o situaţie epuizantă atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional.
Îngrijirea unei persoane bolnave poate fi însă o experienţă pozitivă, în scopul de a menţine capacităţile restante ale bolnavului şi siguranţa sa. Chiar din primele faze ale bolii este necesară instituirea unei tutele în cadrul prevederilor legale, pentru rezolvarea relaţiilor de ordin oficial sau financiar.
Minodora Sucea