Un nou caz de trichineloză în Gorj!

778

Un al doilea caz de trichineloză din sezonul de iarnă curent a fost confirmat vineri la un porc sacrificat într-o gospodărie din Bumbeşti-Jiu. Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, porcul a fost cumpărat de la un vânzător din satul Porceni, comuna Schela, şi a fost sacrificat joia trecută. “Suspiciunea a apărut încă de joi după ce, cei care l-au sacrificat, au solicitat efectuarea analizei trichineloscopice. Odată ce am avut suspiciunea, am mai efectuat alte analize mai laborioase în cursul dimineţii de vineri, care au confirmat diagnosticul. Porcul a fost deja incinerat, iar proprietarul nu îl vom despăgubi noi. Din câte am înţeles, acesta şi-a primit banii pe care i-a plătit pentru achiziţionarea porcului de la vechiul proprietar. Acum, interesul nostru este să cercetăm dacă vânzătorul din Porceni mai are şi alte animale la vânzare şi care este starea de sănătate a acestora. Din fericire, oamenii de la Bumbeşti-Jiu care au sacrificat porcul nu consumaseră carnea, ci doar şorici, acest lucru nereprezentând un pericol pentru sănătatea umană”, a declarat şeful DSVSA Gorj.
Tot săptămâna trecută, primul caz de trichineloză la animale domestice din anul curent, a apărut la unul din cei doi porci sacrificaţi în curtea unui proprietar din Polata, cartier component al municipiului Târgu-Jiu. Din nefericire, până la efectuarea analizelor, două persoane consumaseră deja carne din respectivul porc bolnav, însă li s-au aplicat tratamente medicale. “Recomandăm tuturor gorjenilor să supună examenului trichineloscopic toate porcinele sacrificate în gospodării, trichineloza fiind o boală parazitară gravă ce poate duce chiar la decesul celor infestați prin consumul de carne neexaminată. De asemenea, este foarte important ca persoanele care achiziționează porcine în vederea sacrificării, să solicite vânzătorului documentele de mișcare și certificatul de sănătate, în caz contrar neputând fi despăgubiți în cazul în care animalul respectiv este infestat și carnea obținută va fi denaturată. Preţul unui examen trichineloscopic este de 9 lei la circumscripţiile de control alimente şi de 10 lei la circumscripţiile private din judeţ”, a mai spus Ion Iliuţă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here