Un nou caz de rujeolă în Gorj, raportat de Institutul Naţional de Sănătate Publică

2029

35 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în nouă judeţe şi în Bucureşti, în perioada 14 – 18 ianuarie, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, publicate la finele săptămânii trecute pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România, raportate până la data de 18 ianuarie, este 15.671, dintre care 59 de decese. În ultima săptămână, cele 35 de cazuri nou-confirmate au fost înregistrate în Buzău – nouă, Bihor şi Mehedinţi câte opt, Sălaj şi Maramureş câte trei, Alba, Bucureşti, Gorj, Vrancea câte un caz. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat de la începutul epidemiei la copiii nevaccinaţi.
Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală. Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nu prezintă nici un simptom; bolnavul este contagios şi aproximativ patru zile după erupţia cutanată specifică bolii. Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, persoana prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Ulterior, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik. Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul. În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp.
Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului; o persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii. În cazurile în care nu apar complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu. Se pot folosi medicamente care scad febra, precum ibuprofenul sau paracetamol.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here