Un militar american, maiorul Stefan Frederick Cook, un rezervist care locuieşte în Florida, se opune trimiterii sale în Irak pentru că el crede că preşedintele Barack Obama nu s-a născut în Statele Unite, potrivit site-ului Ledger-Enquirer, relatează postul de televiziune CBS în pagina electronică. Maiorul Stefan Frederick Cook, se opune trimiterii sale în Irak pe baza argumentului că preşedintele nu s-a născut în Statele Unite. Avocatul acestuia, Orly Taitz, care a contestat, de asemenea, legitimitatea preşedinţiei lui Barack Obama în instanţă, a depus săptămâna trecută o plângere într-un tribunal federal prin care cere încetarea temporară a ordinului de plecare în Irak.
Cook argumentează că, deoarece Obama nu este preşedinte cu adevărat şi, ca atare, nu este nici comandantul suprem al forţelor armate, militarii „ar acţiona încălcând legisla ţia internaţională, angajându-se în acţiuni militare în afara Statelor Unite din ordinul preşedintelui (…), plasându-se (astfel) simultan în poziţia de a fi acuzaţi ca fiind criminali de război prin ducerea la îndeplinire cu bună credinţă a acestor obligaţii”.
O audiere asupra cere rii depuse de Cook este programată pentru joi dimineaţa. Teorii ale conspiraţiei cu privire la locul naşterii lui Barack Obama abundă în unele cartiere, în pofida faptului că în timpul campaniei, candidatul Barack Obama şi-a postat pe Internet certificatul de naştere. Scepticii cred că acest certificat este un fals, în pofida faptului că acuzaţiile lor au fost demontate în mai multe rânduri. Printre cei care au dubii se află şi politicianul conservator Alan Keyes, care a iniţiat un proces pe tema naşterii preşedintelui. Keyes crede că Obama nu este un „cetăţean autentic” şi din acest motiv acesta nu este eligibil ca preşedinte, potrivit Constituţiei.
Selecţie Sorin BĂLEANU, după Mediafax