Un judecător și un procuror din Gorj au părăsit sistemul

769

Instanțele și parchetele din Gorj pierd magistrați, după ce în spațiul public s-au reluat discuțiile privind desființarea pensiilor speciale de care beneficiază judecătorii și procurorii. Cei care îndeplinesc condițiile de pensionare se grăbesc să plece din sistem.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele pentru eliberarea din funcţie a mai multor magistraţi, ca urmare a pensionării acestora, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Printre cei care părăsesc sistemul de justiție se numără magistratul Carmen Loredana Mănescu, desemnată judecător pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Târgu Jiu și Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Gorj, și Cristian Cîrstea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
Judecătoarea de la Tribunalul Gorj s-a pensionat începând cu data de 21 noiembrie. Aceasta a lucrat vreme de 12 ani ca procuror, iar în decembrie 2009 a fost numită judecător la Târgu-Cărbunești.
Cei doi au atins vechimea cerută de lege, de 25 de ani, pentru a beneficia de pensia de serviciu.
Banca Mondială, consultant în cadrul reformei pensiilor speciale, jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență, a recomandat revizuirea dreptului magistraților de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here