Un fost primar cere să fie eliberat din Penitenciarul Târgu Jiu

1552
SANYO DIGITAL CAMERA

Un fost primar, condamnat la șase ani de închisoare pentru mai multe fapte de corupție, își ispășește pedeapsa în Penitenciarul Târgu Jiu. Ion Horăscu a condus mai bine de 20 de ani primăria comunei Prundeni, din județul Vâlcea, iar din iulie 2022 se află după gratii. Bărbatul a cerut liberarea condiționată, motivând ca a executat peste o treime din pedeapsă, însă Judecătoria Târgu Jiu i-a respins solicitarea. Nici Tribunalul Gorj nu i-a dat câștig de cauză.

Ion Horăscu a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, fals în înscrisuri, abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual și uz de fals, toate în formă continuată, infracţiuni ce ar fi fost comise în perioada 2008-2017 şi care ar fi produs Primăriei Prundeni un prejudiciu de câteva milioane de lei.
Potrivit anchetatorilor, Horăscu, în calitate de primar, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi administratori de firme bani pentru încheierea şi executarea unor contracte de achiziţie, ar fi plătit lucrări care nu au fost realizate şi chiar şi-ar fi plătit datoriile personale către bugetul de stat din fondurile comunei.
După nici doi ani de la condamnare, Horăscu, deținut în Penitenciarul Târgu Jiu, a solicitat instanței să dispună liberarea sa condiţionată, în temeiul vechiului Cod penal, care prevedea posibilitatea punerii în libertate după executarea a 1/3 din pedeapsă în cazul deţinuţilor în vârstă de peste 60 de ani.
„Petentul condamnat a mai susţinut că nu are antecedente penale, a formulat cerere pentru muncă, însă a fost refuzat, fiind declarat inapt din punct de vedere medical, că de mai mult timp ispășește pedeapsa prin infirmeria penitenciarului, fiind supravegheat medical, a avut un comportament adecvat şi corespunzător pe parcursul executării pedepsei, a participat la cursuri şi programe educaționale, fiind propus şi pentru permisii, a relaționat favorabil cu personalul şi ceilalți deţinuţi, este o persoană publică respectată şi apreciată în comunitate, implicându-se în diferite activități, este susținut de familie, a dat dovezi temeinice de îndreptare. În consecință, petentul a apreciat că se poate dispune liberarea sa condiționată, îndeplinind fracția de 1/3, conform art. 60 din Legea nr. 140/1996”, potrivit documentelor de la instanță.
Fostul primar în vârstă de 75 de ani execută pedeapsa în regim semideschis.
Judecătoria Târgu Jiu i-a respins cererea, pentru că fostului primar i-au fost aplicate prevederile noului Cod penal în momentul condamnării, considerate a fi mai favorabile, astfel că Horăscu nu mai poate beneficia de liberare la o treime din pedeapsă, ci la jumătate. „Pentru a putea fi pus în discuția comisiei de liberare condiționată, petentul trebuie să execute 1/2 din pedeapsă, respectiv 1.096 zile. (…) De vreme ce condamnarea petentului s-a realizat sub imperiul legii penale noi, nu se poate proceda la combinarea dispozițiilor mai favorabile petentului din legea penală veche, pentru a crea acestuia o lege penală mai favorabilă, judecătorul neputându-se substitui sistemului legislativ”, a motivat instanța.
Nemulțumit, fostul primar a contestat sentința, însă Tribunalul Gorj i-a respins de curând cererea. „Nu poate fi reținută susținerea contestatorului, în sensul că i s-ar aplica în materia liberării condiționate dispozițiile mai favorabile ale vechii reglementări penale, atât timp cât, prin hotărârea judecătorească de condamnare, au fost avute în vedere dispozițiile legii penale noi mai favorabile, potrivit criteriului aprecierii globale”, a arătat Tribunalul Gorj.
Fostul edil speră acum la un răspuns favorabil de la Curtea de Apel Craiova, contestația sa urmând să fie judecată la finalul lunii iunie.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here