Un excavator modernizat a dat într-o galerie a Minei Roșiuța! Excavatoristul, obligat de șef să treacă peste armăturile de fier

398

Un incident s-a petrecut, duminică, la schimbul unu la Cariera Roșiuța, unitate aparținând CE Oltenia, când un excavator de 1400 modernizat a decopertat până a ajuns într-o galerie a fostei Mine Roșiuța. Excavatoristul s-a oprit, de teamă să nu strice utilajul, deoarece dacă trecea prin fosta galerie subterană exista riscul să tragă după sine armături din fier, care ar fi distrus roata acestuia. Șeful de schimb a insistat însă ca salariatul să treacă prin galerie, fără ca spațiul să fi fost curățat, lucru refuzat de angajat. Liderul de sindicat Nicu Bunoaica susține că, în ciuda presiunilor făcute asupra angajatului, acesta a acționat corect și nu a acceptat ordinul verbal al șefului, solicitând unul scris.

O parte a angajaților CEO sunt conștienți că utilajele pe care lucrează le asigură locul de muncă, având grijă de ele ca de ochii din cap. Asta a demonstrat, duminică, un excavatorist de la Cariera Roșiuța, care a evitat avarierea utilajului, ignorând ordinul neprofesionist al șefului său de schimb. Gestul salariatului este considerat drept unul lăudabil de către liderul de sindicat, Nicu Bunoaica, care susține că omul a acționat corect și moral pentru a proteja utilajul al cărei reparație ar fi costat compania alte miliarde de lei.

Șefi fără experiență, angajați cu ștate vechi
“Toate excavatoarele în perioada în care nu se înregistra carența actuală de personal aveau supraveghetor de taluz care stătea în fața roții utilajului și dirija excavatoristul. Astfel era protejat excavatorul de corpurile metalice, de beton sau chiar de buturugile care ieșite în fața utilajului puteau dărâma rotorul mașinii. Acum însă, când în producție lucrează persoane fără experiență, dar pe posturi de conducere, utilajele nu mai sunt protejate putând fi avariate în orice moment. Din fericire, în minerit mai există personal cu experiență, care se gândește și la consecințe și protejează utilajele chiar dacă își atrage ura șefilor și presiune. Asta s-a întâmplat, duminică, la Cariera Roșiuța când un angajat nu a respectat un ordin verbal care, dacă ar fi fost pus în practică ar fi distrus utilajul, iar vinovat ar fi fost excavatoristul. Salariatul m-a întrebat cum să acționeze și i-am spus să-i ceară superiorului său un ordin scris. Abia apoi omul a fost lăsat să lucreze cum știa el că trebuie”, a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, care are membri la Cariera Roșiuța. De altfel, galeriile de mină, cum s-a întâmplat ieri la Roșiuța, trebuie descongesionate cu utilaje gen castore pe șenile, iar abia apoi excavatoarele pot traversa zona curățată. Acest lucru nu s-a petrecut, duminică, excavatoristul având dreptate să protejeze utilajul de orice se putea găsi în galeria descoperită în timpul lucrului.

Combină de peste o tonă, găsită într-o fostă galerie subterană
Mina Roșiuța este închisă de mai bine de un deceniu, dar, periodic, utilajele în activitatea de descopertă lovesc galeriile, la suprafață fiind scoase mari bucăți de fier. La Cariera Lupoaia, anul trecut, într-o astfel de galerie a fost găsită o combină întreagă, care avea peste o tonă greutate, plus stâlpi de mină de câte o jumătate de tonă. O parte a fierului scos din fosta mină a constituit prejudiciu pentru CEO, când fierul a fost sustras din perimetrul carierelor miniere.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here