Un drum numit Voinţă

313

Îţi doreşti să reuşeşti! Îţi doreşti să-ţi valorifici aptitudinile şi cunoştinţele ! Îţi doreşti un ‘‘salt’’, dar îţi este teamă, deoarece nu toate uşile îţi sunt deschise, iar obstacolele te pot împiedica să reuşeşti. Sunt momente în care trebuie să alegi între diferite opţiuni, asumându-ţi eventualele riscuri. Te confrunţi deseori cu această situaţie, şi constaţi că drumul tău nu este chiar atât de uşor.

Momente când eşti doborât, când tentaţia de a te întoarce din drum devine din ce în ce mai puternică. Şi totuşi… măreţia omului rezidă din modul de a reacţiona în faţa unor asemenea situaţii. Este el suficient de puternic pentru a nu se lăsa doborât ? Sau voinţa sa se anulează în faţa situaţiilor limită ?
Chiar dacă soarta Universului nu depinde de deciziile noastre, chiar dacă puţini vor fi aceia care vor sesiza lipsa unei persoane, eşti responsabil pentru ceea ce faci, iar atunci când eşti cadru didactic, misiunea ta este şi mai dificilă. Prin ceea ce faci, poţi influenţa destinul unor generaţii de elevi. De aceea, mi-am dorit să progresez, să nu mă limitez la materia din manuale sau la numărul orelor de predare. Pentru a realiza mai bine aceste obiective, am decis că ‘‘momentul schimbării’’ a venit ! Din profesionalism şi respect pentru oamenii pe care i-am cunoscut, nu voi aduce obiecţii cu privire la trecut. În plus experienţa de director, timp de 7 ani la Şcoala Gimnazială Ciuperceni a fost utilă, întrucât mi-a oferit posibilitatea de a crede în propriile puteri.
Astăzi merg pe un nou drum ! Colegiul Tehnic Motru a devenit noul meu colectiv, noua mea provocare. Dincolo de generalizările pripite, etichetarea unui liceu în funcţie de incidentele provocate de un grup restrâns de elevi nu este corectă. Desigur, aceste incidente sunt întotdeauna de blamat, dar trebuie să încercăm întotdeauna să le prevenim şi nu doar să le pedepsim. Trebuie să avem în vedere că ne aflăm în faţa unor elevi în plină perioadă a devenirii lor, iar combaterea eventualelor incidente nu poate fi posibilă atâta timp cât rămânem pasivi. Cu toate acestea, înainte de a eticheta un liceu ar trebui să ţinem seama şi de performanţele acestuia, de faptul că la diferite concursuri naţionale, în fiecare an, Liceul Tehnic Motru se află în frunte. De altfel, acest raţionament l-am folosit atunci când am hotărât să urmez acest drum : din septembrie, voi preda unor elevi care-şi doresc să performeze, atât din punct de vedere al cunoştintelor acumulate, cât şi din punct de vedere al conduitei. Voi încerca să răspund cerinţelor şi aşteptărilor acestor elevi, considerând totodată că şi eu, la urma urmei, pot învăţa de la ei.
În ceea ce priveşte unitatea şi capacitatea de performanţă a liceului, întâlnindu-mă cu doamna directoare Niculina Chiţulescu, am rămas surprinsă de activităţile implementate în ultimii ani. Proiectul de parteneriat educaţional internaţional ‘‘Împreună învăţăm !’’ între Colegiul Tehnic Motru, Inspectoratul Şcolar General I.S.J. Gorj şi Republica Moldova (Oraşul Floreşti –Primăria, Muzeul de istorie şi etnografie, Biblioteca Publică Orăşenească ‘‘Ion Creangă’’, Grădiniţa nr. 9 ‘‘ANDRIEŞ’’) derulat în perioada 2012-2016 ; Parteneriatul dintre Liceul Tehnic Motru şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (perioada 2013-2015), precum şi Protocolul de Colaborare cu Penitenciarul Târgu Jiu (perioada 2012/2014), scot în evidenţă implicarea şi deschiderea Liceului în diverse activităţi extraşcolare. Sunt proiecte utile, deoarece implică participarea directă a elevilor, oferindu-le astfel şansa de a-şi construi un orizont valoric lărgit.
Iată aşadar principalele direcţii pe care doresc să le urmez. Un nou drum de urmat, dar dacă ai voinţă, dacă îţi doreşti cu adevărat, indiferent dacă în drumul tău va fi furtună, indiferent dacă alţii vor vorbi neadevăruri despre tine, dacă eşti puternic, nu te vei lăsa doborât. Perfecţi nu suntem, nici lumea nu o putem schimba în mod radical, dar ne putem construi propria noastră Demnitate Umană !
Mihaela Cristina Crăciunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here