Un deținut cere despăgubiri de la statul român. Motivul!

1294

Un deținut a dat în judecată Administrația Națională a Penitenciarelor pentru abuz și cere despăgubiri pentru că a fost mutat din închisoarea de la Târgu Jiu. Individul, de loc din Vâlcea, vrea daune de 50.000 de lei. Bărbatul se află în pușcărie de mai bine de cinci ani, după ce a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte.

Bărbatul a fost încarcerat inițial la Penitenciarul Târgu Jiu. În primăvara acestui an, din cauza supraaglomerării și a faptului că au demarat lucrări de renovare a unor spații de detenție, acesta a fost mutat la penitenciarul din Aiud, alături de alți deținuți.
Vâlceanul a considerat că s-a produs „un abuz”, motiv pentru care a chemat în instanță Administrația Națională a Penitenciarelor. Bărbatul a invocat faptul că a fost mutat departe de familie, împotriva voinței lui.
„Apropierea de domiciliu reprezintă unul dintre criteriile ce trebuie avute în vedere la stabilirea penitenciarului, însă el nu are o valoare absolută, fiind în corelare cu alte aspecte, care ţin de specificul naţional şi anume: regimul de executare, măsurile de siguranţă ce trebuie luate, nevoile de reintegrare socială identificate, sex şi vârstă, dar şi necesitatea ca administraţia să poată gestiona deplasările/transferările persoanelor condamnate între penitenciare şi să asigure condiții cât mai bune de cazare a acestora”, potrivit ANP.

ANP: Afirmații total nefondate
În plus, Administrația Națională a Penitenciarelor a susținut că reclamantului nu i s-a încălcat niciun drept prevăzut de lege: „Executarea pedepsei într-o anumită unitate penitenciară nu împiedică exercitarea dreptului la vizită. În vederea menţinerii legăturii cu mediul de suport, legiuitorul a prevăzut posibilitatea persoanelor private de libertate de a beneficia de dreptul la comunicări on-line (…). Conform datelor înregistrate în aplicaţia informatică PMS Web, reclamantul nu şi-a exercitat dreptul la vizită şi dreptul la convorbiri on-line, pe perioada executării pedepsei, indiferent de unitatea în care s-a aflat, drept urmare afirmațiile sale în acest sens sunt total nefondate”.
Deținutul a motivat că părinții săi sunt în vârstă, au peste 80 de ani, și nu au putut să ia legătura cu el. Între timp, bărbatul a revenit în Penitenciarul Târgu Jiu, pentru ispășirea pedepsei.
Curtea de Apel Alba Iulia a considerat că nu mai are competență pentru a judeca cauza. Zilele trecute, magistrații au declinat cererea vâlceanului către o altă instanță, aflată în proximitatea penitenciarului, respectiv Curtea de Apel Pitești.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here