Un deputat de Gorj răbufnește pe internet și-i pomenește pe ,,CIOCOII din CEO”!

2612

Deputatul USR de Gorj, Radu Miruță, a explicat Legea 197 din acest an, care prevede pensionarea mai devreme a angajaților din minerit și energie, într-o postare de ieri, pe pagina sa de socializare.

Amintim că, pentru această lege, câțiva angajați ai CEO au protestat în centrul municipiului Târgu-Jiu timp de o jumătate an, susținând reducerea vârstei de pensionare a celor care lucrează în condiții speciale. Parlamentarul precizează: ,,Legea 197/2021 acționează pentru viitor – cei care au lucrat în condiții care atunci erau normale/deosebite, iar de pe 20 august 2021 devin speciale prin intrarea în vigoare a noii legi, vor primi o pensie echivalentă contribuțiilor plătite în trecut, nu în viitor. Pe scurt, primesc echivalent cu cât au contribuit, nu primesc pensie specială încasând ceva pentru care nu au plătit niciodată și nici altcineva nu a plătit pentru ei. Pentru cei care mai au până când se vor pensiona, începând cu 20 august, angajatorul va fi obligat să le plătească o contribuție mai mare și pentru perioada de atunci înainte, vor avea o pensie în consecință ceva mai mare pe viitor. Asta înseamnă că legea acționează pe viitor. Cu privire la ieșirea la pensie la 52 de ani pentru categoriile menționate în lege: ATENȚIE! Art. 56^2 folosește, în forma adoptată, timpul prezent al verbului, nu timpul viitor. Acolo, în forma votată de Camera Deputaților în PLX 75/2021 și devenită legea 197/2021 după promulgare (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2021/pr075_21.pdf), scrie foarte clar că ,,BENEFICIAZĂ” și nu că ,,vor beneficia” de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, așa cum probabil intenționat induc în eroare unii interesați, schimbând în narativ timpul verbului față de formă votată și devenită lege. Formă verbului este cea care indică explicit posibilitatea de pensionare mai devreme la momentul intrării în vigoare, fiind prevedere expresă în textul legii”.

Condiții: 25 de ani de muncă în producție, 30 de ani de contributivitate la fondul de pensii și 52 de ani vârstă
Radu Miruță menționează în clar și condițiile în care angajații CEO se pot pensiona mai devreme cu 13 ani: ,,Așadar, cei care la momentul intrării în vigoare a noii legi (20 august 2021) vor îndeplini condițiile de pensionare (minim 25 de ani producție, 52 de ani vârstă), BENEFICIAZĂ de reducerea vârstei de pensionare, adică se vor putea pensiona mai devreme, primind pensia echivalentă contribuțiilor plătite, nu contribuțiilor speciale care se vor aplică de atunci înainte celor rămași în activitate”.

A răbufnit pe Facebook
După apariția Legii, voci din politică și chiar din administrația CE Oltenia au avut ieșiri publice în care puneau sub semnul întrebării aplicabilitatea ei. În acest context, Radu Miruță, cel care i-a sprijinit pe protestatari în demersul lor pentru susținerea reducerii vârstei de pensionare în rândul celor care au muncit în condiții speciale, a răbufnit pe pagina sa de socializare:
,,Este strigător la cer cum și după publicarea în M.O., mulți încă mai încearcă să pună tălpi acestei legi. Beneficiarii sunt gorjenii și hunedorenii noștri, banii încasați de ei rămân și se cheltuiesc aici, oamenii nu vor mai fi chiar strânși cu ușa să plece în altă țară pentru a își putea achita factura la curent, se face parțial dreptate pentru oamenii care în toți acești ani au lucrat efectiv în condiții speciale, dar nu au primit beneficii speciale, este un drept câștigat corect de acum înainte pentru cei care încă nu sunt la vârsta pensionarii. Oamenii aceștia nu afectează alte categorii de contribuabili, ci vor primi o pensie echivalentă real propriei contribuții. A fost depășită faza în care în mod direct mulți s-au împotrivit acestei legi și au rămas apoi singuri în ridicol, acum pare că s-a trecut la faza în care prin acoliți asmuțiți tot încearcă, indirect, să aducă neliniște între oameni prin metode de manipulare demne de sistemul comunist (schimbă subtil forma verbului din ,,beneficiază” în ,,vor beneficia”, profitând de faptul că mulți dintre beneficiarii acestei legi nu sunt specialiști în drept). I-aș întreba eu pe acești asmuțiți și pe cei care îi asmut de ce TAC mâlc și nu își rup hainele de pe ei fiindcă nicăieri în planul de restructurare nu este spus ce se întâmplă cu oamenii care sunt disponibilizați, de ce nu avem un plan de restructurare asumat și public, de ce nu se spune pe ce criterii unii pleacă, unii rămân, de ce sunt salarii de mii de euro pentru funcții inventate, pe spinarea amărâților care lucrează în producție, dar compania o duce groaznic, de ce unii primesc clase din pix, iar alții chiar mai buni nu sau … tot la încasare au fost și atunci când, încontinuu, de 30 de ani, din acest CEO toți au rupt hălci și s-au întrecut cine o devalizează mai mult ,,că mandatul este scurt?” I-au mai luat acum câteva luni pe unii fiorii când spuneam din Parlament că problema acestei companii este și că din ea se fură masiv și coordonat de 30 de ani. Este vreunul dintre ciocoii din CEO care în sufletul lui nu are cunoștință despre situații de furt în CEO? Stă vreunul liniștit dacă s-ar face un control la sânge în această companie? Poate ar fi cazul! Despre ce vorbim? Ajunge! Puneți mâna și ajutați acești oameni, nu vă mai tot împotriviți, măcar acum, într-al 12-lea ceas!”, a scris acesta ieri, pe pagina sa de socializare.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.