Doi indivizi au ajuns în spatele gratiilor după ce au înșelat mai mulți gorjeni cu sume mari de bani pe care le-au luat de la aceștia prin „metoda accidentul”.
Unul dintre cei doi este Nicolae Adumitroaie, de 46 de ani, un individ care în anul 2000 a primit o condamnare cu executare pentru o crimă, judecătorii dispunând ca el să stea în spatele gratiilor pentru 30 de ani. Dar, în spatele gratiilor, cariera infracțională a bărbatului pare să fi evoluat o dată cu tehnologia, pentru că el reușea din celula în care se afla să își coordoneze complicii în exterior și să comită înșelăciunile anchetate acum de polițiști.
La Gorj, el l-a avut complice pe Marius Constantin Cucăilă, un individ care de-a lungul anilor, a ajuns și el în spatele gratiilor pentru diverse infracțiuni. Cazul de la Gorj este investigat în condițiile în care, în toamna anului trecut, Adumitroaie a reușit să facă același gen de infracțiuni într-un alt capăt de țară, în nordul Moldovei. La vremea respectivă, individul era încarcerat în Penitenciarul Botoșani, dar asta nu l-a împiedicat să aibă un telefon mobil pe care să îl folosească, în special noaptea. După miezul nopții, la fel ca și în cazurile de la Gorj, își suna victimele și se pretindea medic, unul care urma să ajute o rudă a celui pe care îl suna și căruia să îi spună că ruda respectivă a fost victima unui accident, fie rutier, fie casnic. Complice la Suceava îi era o tânără de 20 de ani care mergea noaptea la victime și ridica de la acestea mii de euro sau de lei, banii fiind dați în urma conversațiilor telefonice pe care victimele le aveau cu un necunoscut la telefon. Păgubiții sunt întotdeauna persoane în vârstă, care ar face orice pentru a ajuta pe cineva drag.
La perchezițiile pe care polițiștii le-au făcut în penitenciar anul trecut au găsit în celula în care stătea Adumitroaie un telefon mobil și mai multe cartele cu numere de telefon diferite, acesta putând să sune victimele de pe cartele diferite, inițial cazurile părând să nu aibă legătură unele cu altele. Anul trecut, Adumitroaie a primit o condamnare și la Hunedoara pentru o infracțiune similară, aici victima sa reușind să își recupereze banii, peste 12.000 de lei. Dar și aici individul avea nu unul, ci doi complici în afara penitenciarului care mergeau la victimă noaptea pentru a ridica banii. În total, bărbatul are zeci de infracțiuni de acest gen, într-una din situații el dându-se drept consul al României, victimei comunicându-i că fiul acesteia a avut un accident în străinătate și că trebuie să achite urgent mii de euro spitalizare, bani pe care, din păcate, persoana păgubită i-a dat repede, ulterior realizând că a fost escrocată. La un moment dat instanțele de judecată identificaseră nu mai puțin de 122 de infracțiuni în care Adumitroaie a fost implicat, pedeapsa dispusă depășind cu mult 30 de ani, doar că legislația prevede limita maximă de 30 de ani și, ca urmare, bărbatul a primit o condamnare la limita superioară prevăzută de lege. Pe parcursul anilor, inculpatul și-a schimbat numele, în unele dosare el figurând și cu numele de Bratu, dar și de Asaftei, la instanța de la Târgu Jiu el apărând acum cu numele care l-a „consacrat” în domeniul escrocheriilor. „Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 01.09.2024 şi până la data de 30.09.2024, inclusiv, a inculpatului A N,(…)a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată (5 acte materiale) (…). Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului A N. (…) Onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 720 de lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei”, a decis instanța de la Târgu Jiu.
Gelu Ionescu