Un capac artizanal peste o gură de canal din Târgu-Jiu a produs o daună totală! Un an și niciun vinovat

9558

Un târgujian încearcă de un an de zile să tragă la răspundere persoanele ori instituția care se face vinovată de un accident produs în septembrie 2018, în urma căruia mașina sa a fost distrusă, pagubele nefiindu-i acoperite nici la un an după producerea evenimentului rutier. Șoferul a intrat, mai exact, cu mașina într-un stâlp situat pe strada Ciocârlău, la capul podului spre Turcinești, din cauza unui capac artizanal ce era dizlocat și îndepărtat de pe o gură de canal, deținută de Aparegio, aflată pe strada respectivă. O expertiză tehnică a mașinii atestă că autoturismul a suferit o daună totală, urmare a gurii de canal rămasă descoperită, dar păgubitul se judecă de un an cu Primăria Târgu-Jiu, cea care verifică operatorul, încercând să-și acopere paguba, în timp ce este nevoit să-și țină în curte autovehiculul distrus.

Sabin Arșanu în vârstă de 55 de ani, din Târgu-Jiu, a fost implicat pe 29 septembrie 2018 într-un eveniment rutier ciudat, care i-a produs o pagubă de 4700 de euro. Mai exact, în timp ce omul se deplasa pe strada Ciocârlău spre Artego-cap pod Turcinești, la volanul mașinii sale, o Alfa Romeo 166, a dat cu roata spate dreapta într-o gură de canal rămasă descoperită pe strada în cauză. Intrat cu roata în gaura căscată în asfalt, șoferul a tras de volan stânga, dar pentru că din față îi venea o mașină de mare tonaj, mai exact un TIR, a fost obligat să revină pe partea carosabilă. S-a oprit însă cu mașina într-un stâlp.
,,Pentru a evita o lovitură frontală cu TIR-ul am tras de volan dreapta să revin la partea carosabilă, dar, în acel moment, am lovit cu dreapta spate gura de canal, spărgând pneul, anvelopa, rupându-mi-se brațul dreapta spate, iar eu fiind proiectat în bordură. Mi s-a rupt pe loc caseta de direcție, planetara, iar eu am fost aruncat cu mașina în stâlpul de firobuz, frontal. Am fost la un pas să îmi pierd viața, dar am fost salvat de următorii factori: nu am dat cu fața mașinii în gura de canal, am evitat lovitura frontală cu TIR-ul, nu a picat stâlpul pe mașină, adică pe mine, și am avut centura de siguranță. Mi-au sărit toate airbagurile. Prima persoană care mi-a sărit în ajutor a fost patronul unei vulcanizări, aflate lângă locul accidentului. Am primit îngrijiri medicale la fața locului, acolo fiind chemată o ambulanță, în timp ce poliția a făcut măsurători. M-am îndreptat apoi în instanță împotriva administratorului drumului în cauză, mai exact a autorității obligate să verifice dacă gurile de canal sunt acoperite corespunzător de operator, în speță a Primăriei Târgu-Jiu”, a declarat Sabin Arșanu.

Capul spart, cioburi în cap de la parbriz
În urma accidentului, șoferul s-a ales cu capul spart, două coaste fracturate, cu cioburi pe față de la parbrizul distrus de airbaguri și cu genunchii loviți serios.
Acesta a refuzat internarea la spital, deoarece avea un copil minor în îngrijire, iar soția era plecată în străinătate cu contract, iar copilul ar fi rămas singur.
Acesta spune că a avut nevoie de mai bine de două săptămâni să își revină după accidentul suferit.
El se judecă deja de aproape un an cu autoritatea locală, deși gura de canal aparține Aparegio, canalizarea fiind de apă pluvială.
Primăria era însă obligată să verifice dacă deținătorul gurii de canal o avea acoperită cu un capac omologat, nu cu unul artizanal.
În municipiu sunt zeci de astfel de capace, care pun în pericol integritatea conducătorilor auto. Gurile de canal aparțin atât Aparegio, cât și furnizorului de gaze și cel de telefonie și internet, autoritatea locală având obligația de a verifica și sancționa deținătorii. Traian Pătrășcoiu, directorul Aparegio, a menționat că operatorul de apă și canal are în grijă canalul respectiv, dacă acesta a fost de apă pluvială, dar că nimeni nu l-a înștiințat de acel incident. De altfel, Aparegio nu figurează pârât în dosarul civil, alături de primărie, deschis de păgubitul Arșanu.

Noi expertize, rabla în curte
Litigiul lui Sabin Arșanu cu primăria se judecă la Judecătoria Târgu-Jiu din noiembrie 2018, pe 16 octombrie având un nou termen. În dosarul nr. 17479/318/2018 Primăria Târgu-Jiu ,,și-au asumat implicit vina”, a comunicat apărătorul lui Arșanu, la cererea Gorjeanul. ,,Îi avertizez pe participanții la trafic că incidentul în care am fost implicat poate să li se întâmple oricând și lor, asta deoarece în municipiu sunt mai multe guri de canal acoperite artizanal, care au înfipte în ele bețe în care sunt puse sticle de plastic pentru a avertiza șoferii să le ocolească.
Capacele originale sunt sparte la multe guri de canal, iar pericolul pândește la orice colț atâta timp când deținătorii nu sunt trași la răspundere pentru felul în care supraveghează aceste guri de canal”, a completat Arșanu, sigur că va obține o victorie la instanța de fond.
Omul este obligat să vadă zilnic mașina sa distrusă în curte, asta deoarece instanța a decis noi expertize nerealizate până în prezent, deși trebuiau făcute înainte de vacanța judecătorească.
Directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu, a declarat, ieri, că rețelele de apă și canal din municipiu au fost predate Aparegio, iar societatea este cea care are în administrare aceste guri de canal și capacele în dotare.
Primăria este cea care verifică și amendează operatorul dacă acesta nu ridică capacele atunci când trebuie sau nu acoperă gurile de canal cu capace omologate. Ionescu spune că primăria ar fi aplicat deja astfel de amenzi operatorilor care dețin infrastructura de canalizare din oraș.
Incidentul în care a fost implicat Sabin Arșanu, anul trecut, a avut loc la mică distanță de podul de la Artego care luni s-a fisurat, demonstrând că infrastructura din zonă este la pământ. Nici cea de canalizare nu este mai departe, spun specialiștii primăriei.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here