Un Buget pe 2010, două bugete!

330
În vreme ce numitul Liviu Negoiţă face Guvernul ras-tuns-frezat şi numai bun de picat, Emil Boc continuă să-şi vadă de treabă. Mai precis de campania prezidenţială asumată de PD-L în slujba boss-ului din Dealul Cotrocenilor. Vasile Blaga-interimarul şi peste MAI a mai primit de la Boc-ul de serviciu niscaiva mălai de la sărăcuţul şi storsul buget de stat pe 2009.

La fel, tot pentru alegerile la care vor să iasă cine vor cei de la putere s-au mai dat bani la Ministerul Afacerilor Externe şi la MTI. Doar pentru salarii, pensii ori sănătate şi subvenţionarea agriculturii nu sunt bani! În timpul rămas, pedeliştii mai încropesc cu foarfeca un Buget de stat – vai mama lui – pentru 2010. Că tot li s-a dat undă verde de la Senat! Cum ar veni, Guvernul şchiop al lui Emil Boc lucrează din punct de vedere tehnic la proiectul de Buget pe 2010.

Ar mai fi multe de spus şi de corectat, iar observaţia preşedintelui Senatului şi al PSD, Mircea Geoană, rămâne valabilă: „Este necesară şi Legea responsabilităţii fiscale, care va pune capăt dezmăţului cheltuirii banului public”. Dar, PD-L, Emil Boc şi Traian Băsescu, deşi se bat cu pumnii-n piept că ne-o cere inclusiv FMI, nu se vor grăbi să iasă legea cu pricina decât după alegeri. Când – cred ei – şi-or vedea sacii-n căruţă!
Mult mai cu capul pe umeri şi, după ce s-a văzut confirmat încă un mandat, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a început să revină la normal şi să emită adevărate bule papale. Isărescu îndeamnă la reducerea cheltuielilor publice şi afirmă că o soluţie optimă în criză ar putea fi reducerea cheltuielilor publice cu salariile şi materiale, arătând că anul 2009 este unul al corecţiilor dezechilibrelor economice, impuse în primul rând din exterior de criza mondială, care a condus la retragerea de sume masive ce inundaseră economia românească.
O confirmare a acestor adevăruri enunţate de Mugur Isărescu este şi faptul că investiţiile străine directe în România s-au redus cu 50%.
Inclusiv antipaticul fost prim ministru desemnat, bocitoarea Lucian Croitoru, revenit la calitatea de expert financiar-bancar valoros ce este, îşi contrazice şeful temoporar, care a fost Traian Băsescu, şi afirmă că economia va reveni pe creştere abia în 2011. Mai exact, Croitoru spune următoarele: „Anul 2010 va fi unul de revenire, iar 2011 unul de creştere pentru economia românească”. Finanţistul Lucian Croitoru este acum mult mai cu picioarele pe pământ şi cu mintea acolo unde îi stă bine şi unde se pricepe mai bine, de când nu mai croieşte Guvern. El a mai arătat, la doar o zi după ce ieşise la rampă Guvernatorul Mugur Isărescu, cum că „Relansarea este încetinită de criza politică. Cred că după ce se va încheia criza politică, economia mondială va influenţa şi reluarea creşterii economice în România”. Acelaşi Croitoru mai susţinea, şi tot ieri, că „Soluţia la ieşirea din criză nu este reducerea impozitelor, ci menţinerea stabilităţii, iar ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru.”
Ca o demenţă totală dar prezidenţială, Traian Băsescu ba dizolvă Parlamentul, ba propune un alt prim ministru desemnat în locul lui Liviu Negoiţă – „Dacă Guvernul Negoiţă ar primi mâine vot de respingere, aş desemna imediat alt premier” – (Băsescu dixit!), ba îl lasă tot pe Emil Boc. Aşa cum bănuiam că va proceda. În lacheii Boc, Blaga, Videanu, Udrea şi Berceanu are cea mai mare încredere. Contrar încrederii din ce în ce mai şubrede din partea electoratului. Că de majoritatea parlamentară care-l susţine ca prim ministru desemnat pe Klaus Johannis ce să mai vorbim!
Numai că declaraţiile lui Traian Băsescu şi Mugur Isărescu se bat cap în cap şi în alte privinţe. Dacă Băsescu zice „Nava România va acosta liniştită în port, trecând cu bine prin criza economică” şi ne dădea termenele scurte când românii, crede Zeus, vor trăi foarte bine, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, specialist incontestabil crede că „Nu putem face din România un stat al bunăstării peste noapte!”.
Ce buget va avea România pe 2010 este încă o nebuloasă. Deocamdată, Guvernul interimar Boc se face că lucrează la un proiect. Deputaţii vor avea o săptămână de concediu, aşa cum a cerut pentru bugetari acelaşi incompetent Guvern Boc II. Iar preşedintele PSD, Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidenţiale promite că instalează un Guvern până de Crăciun, dacă iese preşedinte al României.
Ce Buget de stat pe 2010 va avea România? Unul surogat, dacă Guvernul Boc va reuşi să-l croiască pe picior, scremut de siderurgistul Gheorghe Pogea pe post de mare finanţist şi aparatnicii de la Ministerul Finanţelor Publice. Şi cu totul altul după alegerile prezidenţiale, întrucât noul preşedinte al României, indiferent care va fi acesta, nu va continua politica economică dezastruoasă a PD-L! Alt Guvern, alte rectificări şi deci alt Buget pe 2010!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here