Institutul Cultural Român de la Viena organizează expoziția de pictură „ELYSIUM – O percepție senzorială în lucrările lui Vasile Fuiorea”. Vernisajul va avea loc în data de 10 aprilie, ora 18:30, la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena, în prezența artistului vizual Vasile Fuiorea și a curatorului, istoric de artă Ana Maria Altmann.
„Expoziția cuprinde picturi care explorează interacțiunea dintre cele patru elemente de bază: apă, aer, foc și pământ. Pe baza experiențelor senzoriale și a cercetărilor post-doctorale în domeniul artelor vizuale, artistul transpune pe pânză compoziții dinamice, sintetizate sub titlul „ELYSIUM”. Vasile Fuiorea explorează peisajul din perspectiva artei contemporane printr-o combinație de tehnici care pun accentul pe structuri, ritmuri și energii elementare. Suprafața picturală devine o partitură de tonuri de culoare suave, dar definite, care pot fi percepute ca un ecou al grădinilor mitologice. Artistul se inspiră și continuă seriile de expoziții anterioare precum „Spiritul Muntelui”, „Introspecții”, „Peisaj teluric”, „Reverii”„ și „Structuri dinamice” și dezvoltă un univers vizual în care interacțiunea elementelor primordiale capătă valori spirituale și simbolice”, a precizat Ana-Maria Altmann
Vasile Fuiorea, născut în Peștișani, județul Gorj (11 mai 1972), este artist plastic și cadru didactic universitar în domeniul Arte Vizuale. A absolvit Liceul de Artă din Craiova și Facultatea de Arte Plastice și Decorative, Specializarea Pictură, din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
A fost președinte al Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România timp de trei mandate (2013-2024). În 2012, a obținut titlul de doctor în Arte Vizuale cu teza „Apa, aerul, focul și pământul, teme frecvente ale picturii (între figurativ și abstract)”. A fost profesor la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu, lector univ. dr. în cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, iar din 2019 este conferențiar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Departamentul Arte Vizuale.
A participat la numeroase simpozioane și expoziții internaționale și are lucrări în colecții de stat și private din România, Bulgaria, Republica Cehă, Franța, Japonia, India, Austria, USA, Canada.
A fost desemnat de către managerii Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, din anul 2015 până în prezent, curator al „Atelierele Brâncuși”, secțiunea Simpozionul Internațional de Pictură, contribuind la realizarea uneia dintre cele mai importante colecții de pictură contemporană din România.
I.I.