Un alt pericol! Ciuperca neagră la pacienții post-Covid

998

Dr. Răzvan Hainăroşie, directorul medical al Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof.Dr.D.Hociotă” din Bucureşti a explicat pentru News.ro că în vârful valului 4 de infectări cu COVID 19 medicii din unitatea sanitară au tratat mai mulţi pacienţi care au făcut o infecţie periculoasă numită ciuperca neagră.

Patru cazuri au fost tratate la Bucureşti, în Institut, iar alte două în teritoriu, în alte spitale din ţară. Medicul spune că au fost şi cazuri de pacienţi care au murit din cauza acestei infecţii periculoase. Dr. Hainăroşie atrage atenţia că ciuperca neagră poate apărea în cazul celor care au în antecedente diabetul zaharat, dar nu numai. Cei cu imunitatea scăzută în urma unor boli sau care au făcut anumite tratamente pot fi vulnerabili în faţa infecţiei. Dr. Ovidiu Roşca, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara a explicat că o serie întreagă de factori pot favoriza apariţia infecţiei cu ciuperca neagră. Printre aceştia sunt afectarea pulmonară care poate apărea în urma bolii covid, dar şi administrarea unor medicamente în timpul bolii, precum antibioticele sau corticoterapia.

Dr. Hainăroşie: „Aceste cazuri au început să crească în vârful valului 4, când, evident, având un număr mai mare de pacienţi covid pozitiv au început să apară şi astfel de cazuri. De principiu, o creştere de cazuri importantă asociată cu infecţia cu covid 19 a fost raportată prima dată de colegii din India, unde este şi o populaţie foarte mare, au avut şi foarte multe cazuri de covid şi au şi o populaţie cu diabet zaharat extrem de importantă ca număr.

În acest moment, în spital mai avem un singur pacient cu mucormicoză şi care a avut covid 19 în antecedent, pacientul deocamdată este stabil, sperăm să meargă bine ca şi ceilalţi pacienţi pe care i-am avut spitalizaţi de-a lungul timpului.

Până în acest moment în spitalul nostru internaţi au fost 4 pacienţi, iar doi au fost în alte spitale şi am oferit suportul nostru chirurgical colegilor din alte spitale, dar există şi alţi colegi în ţară care raportează un număr de infecţii cu mucormicoză. Lucrurile nu se opresc doar la spitalul nostru, care, evident, fiind un centru mare de ORL, numărul de cazuri care a ajuns la noi este puţin mai mare.

La mine în spital nu a existat niciun deces până în acest moment, din fericire, dar au existat în ţară şi alţi pacienţi care au decedat. De fapt şansa de supravieţuire a pacientului creşte simţitor şi este direct proporţională cu recunoaşterea bolii, cu iniţierea tratamentului antifungic şi cu intervenţia chirurgicală care îndepărtează tot ţesutul afectat de această ciupercă agresivă.

Ea se poate localiza în multiple zone, dar pacienţii de care ne-am lovit noi aveau localizare la nivel nazal şi la nivel sinuzal. Acest lucru face ca mortalitatea ei să meargă undeva la 40% în literatura de specialitate, dar această mucormicoză poate fi localizată şi la nivel pulmonar, unde noi, cel puţin, nu ne-am lovit de astfel de cazuri, până în acest moment”, a explicat medicul.