Umilinţa împinge la proteste extreme: Doi mineri, în greva foamei şi la Tehomir

291

Tensiunile şi nemulţumirile din CEO se acutizează dovadă că minerii de la Tehomir nu doresc să iasă la lumină, de mai bine de trei zile, şi mai mult, doi dintre ortaci au decis, ieri dimineaţă, să intre în greva foamei. Unul dintre grevişti a făcut parte din comisia de negociere care a discutat, ieri, cu managerul Laurenţiu Ciurel, dar s-a declarat umilit de către cel din urmă. Molnar Zoltan, de 44 de ani, susţine, în schimb, că nu este laş, el povestind că, deşi miercuri seara, minerilor li s-au promis, de către Ciurel, anumite salarii compensatorii, la trei ore după negociere, conducerea CEO şi-ar fi luat promisiunile înapoi. Într-un comunicat de presă publicat, ieri, complexul subliniază că pensionabilii de la Tehomir care se vor cere acasă până la jumătatea acestui an, vor beneficia de salarii compensatorii în valoare de 13.000 de lei.

Cei aproximativ 80 de ortaci ai minei Tehomir continuă protestul în subteranul unităţii, unde sunt blocaţi de două zile, joi dimineaţa, doi dintre aceştia, Molnar Zoltan şi Dumitru Dulgheriu, ambii de 44 de ani, intrând în greva foamei în semn de nemulţumire faţă de planul de disponibilizări anunţat de conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO). Potrivit liderului sindical, Florin Crăciun, miercuri seara, o delegaţie a minerilor blocaţi în subteran s-a întâlnit cu managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, pentru a negocia condiţiile de disponibilizare, administraţia stabilind doar unul sau două salarii compensatorii şi nu şase, aşa cum se anunţase iniţial.

Se cer 16 salarii
În vechiul CCM, expirat în luna februarie, era prevăzută acordarea a 16 salarii compensatorii. În urma discuţiilor, Laurenţiu Ciurel le-a propus protestatarilor şase salarii compensatorii cu condiţia ca fiecare să îşi dea demisia individual înainte de 1 iunie, termenul anunţat pentru începerea concedierilor colective. Minerii au respins oferta managerului CEO, anunţând că vor continua protestul în subteran, pe motiv că la concedierea individuală ar pierde venitul de completare oferit timp de doi ani de Guvern. Unul dintre grevişti a declarat însă că la câteva ore după discuţii, Ciurel ar fi uitat de promisiunile făcute.

“Situaţia începe să degenereze”!
Sindicalistul a mai susţinut că în urma eşuării negocierilor cu managerul CEO, doi dintre ortacii din subteran au anunţat, joi, că au intrat în greva foamei. “Am primit un mesaj că primul om a intrat deja în greva foamei, ulterior s-a mai solidarizat un coleg. Acum avem doi băieţi în greva foamei, situaţia începe să degenereze, cine e în măsură trebuie să ia atitudine, explicam zilele trecute că trebuie făcut ceva cu minerii, nu e de joacă cu ei, acest lucru s-a văzut de-a lungul timpului. Referitor la salarizare nu vrem să se piardă nimic, băieţii să îşi primească toate drepturile, nu avem nimic împotrivă să semnăm un acord cu administraţia”, a mai afirmat Florin Crăciun.
Ieri, după-amiaza, conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat, oficial, că va acorda salariaţilor care îndeplinesc condiţiile de pensionare până la data de 1 iunie a acestui an şi solicită până la începutul lunii mai încetarea raporturilor de muncă o compensaţie financiară de 13.000 de lei, reprezentând contravaloarea a şase salarii de baza medii pe unitate. “Prin această decizie, Directoratul CE Oltenia se angajează în continuarea dialogului cu reprezentanţii salariaţilor, indiferent de apartenenţa sindicală, în vederea soluţionării tuturor dezacordurilor din ultima perioada şi evitării disfuncţionalităţii companiei”, se menţionează în comunicatul de presă.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here