UMC Rovinari și UMC Husnicioara deschid șomajul tehnic din CEO

515

Miercuri, în Piața Prefecturii, 3000 de gorjeni i-au cerut într-un glas demisia lui Laurențiu Ciobotărică, managerul Complexului Energetic Oltenia. O zi mai târziu, interimarul de la CEO nu numai că nu și-a făcut bagajele să plece din companie, ci a anunțat, nonșalant, că societatea va fi nevoită să facă 3000 de viitoare concedieri, spun liderii sindicali, dar până la plecarea acasă a minerilor și a energeticienilor primii care se vor obișnui cu statul acasă vor fi însă salariații de la Rovinari și Husnicioara. Aceștia vor intra, primii, în șomaj tehnic, luna aceasta, ca apoi măsura să fie aplicată la fiecare subunitate din CEO.

Laurenţiu Ciobotărică a prezentat presei, ieri, o serie de măsuri pe care administraţia le va lua în perioada următoare în vederea reorganizării şi eficientizării companiei, printre acestea numărându-se perioade de şomaj tehnic pentru subunităţi, desfiinţarea mai multor posturi de conducere, reduceri de costuri, precum şi reduceri de personal. Toate aspectele au fost discutate, în aceeași zi, și în Comisia Paritară a CEO, în cadrul unei întâlniri a administrației cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale, urmând ca toate hotărârile privind reducerile de personal, de costuri şi perioadele de şomaj tehnic să fie luate în acord cu sindicatele la momentul oportun. Ciobotărică a anunțat astfel că șomajul tehnic va afecta timp de cinci zile lucrătoare, pentru început carierele Rovinari și Husnicioara.
“Va fi o perioadă de şomaj tehnic de cinci zile prin rotaţie pentru diferite zone tocmai pentru a ajunge la o situaţie normală, producem când avem nevoie, oprim când nu avem. În momentul de faţă vânzările sunt foarte mici, suntem în piaţă cu cât ne permite piaţa să intrăm, aşa că în perioada următoare vom lua şi măsuri de eficientizare a timpului de lucru corelate cu ceea ce avem nevoie şi cu ceea ce putem intra în piaţă. Încercăm să intervenim şi în programul de reparaţii revizii la utilaje, date fiind perioadele de şomaj”, a spus Laurenţiu Ciobotărică.

Posturi de conducere, desființate!
Programul de eficientizare al unităţii, într-un stadiu destul de avansat, va fi și el făcut public, a mai anunțat Ciobotărică care a declarat astfel că va continua procesul de disponibilizări de anul trecut. “Noua structură funcţională va fi prezentată săptămâna viitoare, proiectul de eficientizare este într-un stadiu destul de avansat. Discutăm de desfiinţarea multor posturi de conducere pentru un act managerial mai simplu, de asemenea, discutăm de reducere de costuri în toate zonele, de la costuri cu prestatorii, costuri cu energia, cu prestaţiile din partea tuturor, discutăm şi de reduceri de personal, dar acestea vor fi stabilite în funcţie de toate elementele şi la momentul în care vom prezenta situaţia sindicaliştilor. Discutăm despre un plan multianual de eficientizare şi reorganizare, perioada 2016-2020. Cei care ar intra în acest plan ar pleca cu salarii compensatorii şi cu venit de completare. Primul criteriu este vârsta angajaţilor şi ne vom îndrepta către salariaţii care au vârste apropiate de pensionare până în 2020. (…) Începând de săptămâna viitoare vom demara şi un plan de plecări voluntare, sunt salariaţi care sunt plecaţi în concedii medicale, în străinătate, în concedii fără plată, vor beneficia de un anumit număr de salarii dacă vor să plece”, a mai adăugat Ciobotărică.

Singurele vești bune venite de la managerul interimar au fost legate de acordarea unei prime de 100 de lei pentru cele 2500 de salariate din CEO, primă completată cu o zi liberă, și de reducerea sporului de noapte, aici urmând să fie achitate toate diferenţele reţinute angajaţilor în luna ianuarie.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here