UMC Berbeşti a sistat livrările de cărbune pe cale ferată spre CET Govora

345

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a remis, recent, o adresă conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO) prin care solicită remedierea de urgenţă a problemelor tehnice apărute la Unitatea Minieră Berbeşti ,,pentru a nu periclita aprovizionarea cu cărbune a CET Govora”.

Printr-o adresă transmisă spre ştiinţă Consiliului Judeţean Vâlcea, conducerea Complexului Energetic Oltenia a făcut cunoscut că, din cauza unor ,,probleme tehnice apărute la Unitatea Minieră Berbeşti sistează livrările de cărbune pe cale ferată către CET Govora” pe o perioadă de câteva zile zile. ,,Această măsură surprinzătoare şi fără explicaţii clare asupra presupuselor ,,probleme tehnice” a fost de natură să pericliteze nu numai recuperarea celor aproape 55.000 tone lignit, restanţe înregistrate pe parcursul primului semestru al acestui an, dar şi completarea până la sfârşitul lunii octombrie a celor 250.000 tone cât reprezintă stocul rezervei de stat”, se plângea, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

Lignitul, diminat
Incertitudinea este, mai spunea acesta, confirmată de faptul că programul de livrări aferent lunii iulie prevede diminuarea de la cantitatea contractată de 200.000 tone lignit la numai 130.000 tone, cantitate care nu acoperă nici măcar consumul normat pe luna respectivă şi, prin urmare, exclude intrarea eşalonată a cărbunelui în stocul rezervei de stat. ,,Pe bună dreptate, nu putem fi de acord cu diminuarea livrărilor de cărbune mai ales în condiţiile în care CET Govora şi-a onorat integral obligaţiile de plată la zi, respectând întrutotul clauzele contractuale. Faţă de această situaţie, m-am adresat directorului general executiv al Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA şi am cerut să dispună neîntârziat măsurile necesare pentru corectarea programului de furnizare a lignitului, astfel încât livrările lunare de cărbune în toată perioada iulie – octombrie a.c. să fie de minimum 180.000 tone, cantitate care ar asigura funcţionarea CET Govora, precum şi refacerea stocului de rezervă de stat spre a nu avea probleme în acoperirea vârfului de iarnă 2013 – 2014”, a mai adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
Acest aspect survine în momentul în care la Consiliul Judeţean Vâlcea există diligenţe de a prelua de la Complexul Energetic Oltenia, bazinul minier Berbeşti – Alunu care împreună cu CET Govora să constituie un Complex Energetic de sine stătător.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here