Ultimul week-end în care se circulă pe Transalpina

268

Iubitorii muntelui au şansa să viziteze Transalpina pentru ultima dată în acest an. De luni nu se va mai circula pe Drumul Regelui până la sfârşitul lunii aprilie 2016, când se preconizează că se redeschide.

Transalpina a fost redată circulaţiei publice, oficial, din data de 15 august. Deşi se circulă în condiţii de drum în lucru, traseul este mai sigur, mai ales după lucrările efectuate de drumari, în ultimele luni. Deşi suntem în plin sezon de toamnă, Drumul Regelui poate fi parcurs fără probleme. În plus, peisajele ce pot fi admirate de-a lungul traseului sunt de o frumuseţe ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Totuşi, pe Transalpina se mai poate circula doar în acest week-end. „Transalpina se închide începând din 2 noiembrie, respectiv de luni. Redeschiderea va fi în primăvară, cel mai probabil pe 30 aprilie, însă acest termen se poate modifica în funcţie de condiţiile meteo din acea perioadă”, a confirmat Ion Tudor, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu. „Drumul Regelui” sau Transalpina, conform denumirii oficiale, este şoseaua cea mai înaltă din România (DN 67 C). Aceasta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la Sebeş. Odată devenită accesibilă, Transalpina este mândria autorităţilor locale din Novaci, dar şi a tuturor gorjenilor.
Iniţial, această şosea a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de „Drumul Regelui”.
Transalpina este parcursă pe traseul Sebeş – Şugag – Obârşia Lotrului – Rânca – Novaci într-un timp de aproximativ 3 – 4 ore.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here