Ultimul drum pentru universitarul Ion Chiriac

1276

După decesul rectorului Valentin Paliță, de acum aproape doi ani, un alt nume important al învățământului superior gorjean, dar și a celui preuniversitar, conferențiarul Ion Chiriac, își pierde viața în “războiul” cu pandemia de COVID. Ion Chiriac este unul din cele nouă cadre didactice care timp de 20 de ani, în perioada 1972-1992, prin activitatea desfășurată la Secțiile de subingineri de la Târgu Jiu au consolidat învățământul tehnic de scurtă durată aici făcând posibilă înființarea, în anul 1992, a Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Apoi, alături de alte cadre didactice, a fost implicat în dezvoltarea și consolidarea Facultății de Inginerie fiind ani buni titularul cursului de analiză matematică la toate programele de studii ale facultății.

Absolvent al cursurilor de zi ale Facultății de matematică din Timișoara, în anul 1967, își începe activitatea la Liceul din Novaci, iar la data de 1 aprilie 1973 devine, prin concurs, asistent titular la Facultatea de electrotehnică a Universității din Craiova având sarcini didactice la recent înființatele Secții de subingineri de la Târgu Jiu aflate sub coordonarea Universității din Craiova. Anul 1989 îl găsește titularul unui post de lector la Universitatea din Craiova, având în norma didactică cursul de matematici superioare la Secțiile de subingineri de la Târgu Jiu  și cursul de matematici speciale la Facultatea de electrotehnică din Craiova. După un doctorat susținut la Universitatea de Vest Timișoara, în anul 1995, Ion Chiriac ocupă postul de conferențiar universitar la Facultatea de Inginerie fiind titularul cursurilor de analiză matematică și ecuații diferențiale.

Numele conferențiarului Ion Chiriac a devenit cunoscut și mediului preuniversitar  gorjean când, în perioada 1993-1997, a ocupat funcția de Inspector General al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. În acea perioadă a procurat, prin relații personale, un laborator de chimie pentru Facultatea de inginerie și a promovat facultatea în rândul absolvenților de liceu din județ.

A fost Președinte al Societății de Științe matematice – filiala Gorj și a făcut parte din Consiliul Național al Societății de Științe Matematice până în anul 2000. În anul 2004 a fost ales Director al D. P. P. P. D din Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. În același an i s-a conferit “Ordinul pentru învățământ în grad de ofițer”.

Novăcean prin căsătorie și domiciliu, cunoscut de toată “suflarea” orașului, apropriat de oameni, de o modestie exemplară și  cu mult bun simț, Ion Chiriac a fost ales pentru două mandate (2000-2008) primar al orașului Novaci.

După ieșirea la pensie și-a orientat preocupările  către frumoasa gospodărie din Novaci împărțind sarcinile cu Emilia, soția sa. Când totul părea să decurgă în liniște, o lovitură devastatoare se abate asupra familiei Chiriac, Emilia suferă  un AVC și decedează fulgerător în primăvara acestui an.

Am discutat în două rânduri cu Neluțu, după decesul soției, și părea că se împăcase cu  faptul că destinul unei persoane este stabilit de Creator, iar omul nu poate face altceva decât să îl accepte. De cele mai multe ori, starea sufletească a omului nu este capabilă să accepte loviturile destinului. În această stare de echilibru sufletesc fragil, Ion Chiriac se infectează cu COVID și pierde lupta cu acest virus, devastator pentru multe persoane.

Drum bun, Ion Chiriac, și Dumnezeu să te aibă în pază.

Fotografiile de mai jos amintesc de profesorul Ion Chiriac în diferite perioade ale activității lui didactice, atât la Secțiile de subingineri cât și la Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Onisifor Olaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here