Ultimele zile pentru solicitarea ajutorului de minimis în tomate!

592

Termenul pentru depunerea cererilor în vederea accesării ajutorului de minimis pentru sere şi solarii în cultivarea tomatelor va expira în scurt timp, mai precis pe 15 iunie. Deşi iniţial 31 mai ar fi fost ultima zi pentru depunerea solicitărilor, Ministerul Agriculturii a decis prelungirea cu două săptămâni a termenului.

Pentru obţinerea sprijinului în cadrul Programului “Tomate Româneşti 2017”, solicitanţii înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate şi verificaţi au obligaţia să depună la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate. Documentele justificative prevăzute sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea şi valoarea producţiei de tomate comercializate. Potrivit lui Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Gorj, patru producători de tomate din judeţ au ieşit cu roşii pe piaţă. “A apărut o completare la HG 39/2017 care se referea la ajutorul de minimis prin care au apărut două elemente noi: înaintea se spune că valorificarea producţiei se face în perioadele ianuarie-31 mai şi noiembrie-20 decembrie, acum s-a prelungit termenul de la 31 mai la 15 iunie; şi al doilea nou element este că producătorii agricoli înscrişi în Registru unic pentru accesarea programului de susţinere tomate, cei care ies în pieţele agroalimentare, în târguri şi pieţele ambulante vor purta elemente de identificare. Acestea trebuie să fie confecţionate din hârtie A4 plastifiată transparent, să fie imprimat faţă verso cu titulatura Program susţinere tomate 2017, iar aici apare elementul de identificare beneficiar, numărul de înregistrare, exact ce au ei pe placa indicatoare ce o au la solarii; de altfel, o să apară jos şi Direcţia pentru Agricultură Gorj. Noi am trimis centralizatorul şi acum aşteptăm să ne vină de la Bucureşti aceste plăcuţe făcute de Ministerul Agriculturii. Plăcuţele se vor împărţi agricultorilor gratuit pentru cei care sunt înscrişi în program, pe bază de semnătură. Odată cu prelungirea până pe 15 iunie avem patru producători care au ieşit cu roşii pe piaţă. Aceştia sunt din: Stăneşti, Peştişani, Romaneşti şi Turceni. Dacă se încadrează cu două tone până pe 15 iunie, vin şi fac dovadă la noi cu filele de pe carnetul de comercializare dacă sunt persoane fizice, iar dacă sunt persoane juridice trebuie să ne aducă dovada copie cu factura. Noi vom face centralizatorul, vom trimite la Ministerul Agriculturii şi de acolo aşteptăm să vină banii în contul nostru şi apoi vom aproviziona conturile producătorilor cu cei 3.000 euro, echivalentul în lei. Din cei patru, cu siguranţă trei au posibilitatea să facă cele două tone”, a declarat Dan Tănăsescu.

Culturile de cereale merg strună!
Directorul DAJ Gorj mai spune că, la nivelul judeţului, nu sunt probleme mari la culturile de cereale păioase, viţa de vie şi-a revenit: “Toate culturile care au fost semănate în toamnă de cereale păioase merg binişor acolo unde nu au fost probleme, cum este Ţicleni unde s-au pierdut mai multe hectare de producţie datorită fenomenelor meteo nefavorabile. În general, culturile arată bine, dacă vorbim despre producţii zic că sunt un pic mai mici ca anul trecut. Dacă anul trecut aveam o producţie medie de 3.300-3.500 kilograme pe hectare, acum suntem undeva pe la 3.000 kg/hectar. În rest, celelalte culturi s-au refăcut bine după bruma din primăvară. Viile s-au refăcut şi deşi au fost afectate, în comparaţie cu anul trecut nu se poate vorbi de producţie mai mică de struguri. În legătură cu cultura de porumb care e cea mai mare suprafaţă cultivată din judeţ, nu sunt probleme. Avem aproape 60.000 de hectare cultivate, sunt în mai multe stadii de dezvoltare, depinde de perioada când a fost semănat. Avem câţiva producători de bază la nivel de judeţ cum sunt cei de la Aninoasa, Teleşti, Băleşti, aceştia vor merge de voie la o producţie de aproximativ 5.000 kg/hectar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here