Ultimele zile pentru plata impozitelor cu bonificaţie

667

Reducerea de zece procente la plata taxelor şi impozitelor locale este importantă pentru târgujieni, astfel că numărul celor care deja au trecut pragul Direcţiei Publice de Venituri (DPV) Târgu-Jiu a depăşit 22.000 de persoane.

Potrivit Marianei Budulan, şefa unităţii locale, din prima decadă a lunii ianuarie când s-a deschis anul fiscal curent, şi până în aceste zile, au fost încasate taxe şi impozite locale în cuantum de 10,8 milioane de lei: “S-a definitivat bugetul pe acest an şi vom avea de încasat venituri cu rente în sumă de 108 milioane de lei din care 56 milioane va fi partea de venituri de care se va ocupa DPV reprezentând impozite pe proprietate 24 milioane lei, pe mijloace de transport circa 5 milioane lei, venituri din concesiuni 5 milioane lei, amenzi şi alte sancţiuni 7 milioane lei. La această dată, am încasat 10,8 milioane de lei; vom avea de realizat 18 milioane din cele 56 de milioane cu siguranţă că vom reuşi să încasăm această sumă şi sper că vom reuşi să o şi depăşim având în vedere faptul că în acest an, termenul unu la plata impozitelor şi taxelor locale pentru care contribuabilii noştri achitând impozitele vor putea beneficia de bonificaţie, este 31 martie”.
Târgujienii, care nu îşi plătesc dările la stat până la 31 martie, vor suporta consecinţele, aplicându-li-se penalităţi pentru fiecare lună de întârziere. “După 31 martie, adică pe 1 aprilie, vor plăti impozitul majorat cu 1% pe lună la debitele restante însemnând trimestrul unu din anul 2017 şi dacă au rămăşiţă la 31 decembrie 2016 inclusiv la acea rămăşită”, a precizat directorul DPV Târgu-Jiu.
Valoarea bonificaţiilor acordate pentru cele peste 22.600 de roluri achitate de contribuabilii din Târgu-Jiu până în prezent se ridică la suma de 600.000 de lei. Conform Marianei Budulan, totalul rolurilor care ar fi de achitat la Direcţia Publică de Venituri este de 105.000: “Până la această dată, 22.600 de roluri au fost achitate dintr-un total de 105.000. Vorbim aici de clădiri, terenuri şi mijloace de transport şi am acordat o bonificaţie de 600.000 de lei pentru aceste roluri. Sperăm că vom ajunge în apropierea cifrei din anul precedent când au fost 32.000 de roluri, deci cu 10.000 de roluri mai mult decât la această dată, dar nu cred că o vom atinge pentru că termenul este scurt, mai sunt doar câteva zile. Din ce observăm în fiecare zi la ghişeele Direcţiei, primele zile ale săptămânii, adică luni şi marţi sunt zile cu plăţi mai mari, iar în restul zilelor contribuabilii vin într-un ritm mult mai mic. Dorinţa noastră este să se prezinte să achite impozitele, să beneficieze de bonificaţia de 10%, şi noi bugetul local să putem beneficia de aceste sume în prima parte a anului”.

Controale şi în teren
În această perioadă, DPV Târgu-Jiu se află într-un program de inventariere a bunurilor. “Inspectorii DPV au realizat în prima parte a anului acţiunile de stabilire a impozitelor şi taxelor pentru a putea să facem faţă încasărilor cu corectitudine, adică am operat toate declaraţiile depuse de contribuabilii noştri în principal la clădiri acolo unde există mai multe categorii de clădiri şi vorbim de cele nerezidenţiale, am operat rapoartele de evaluare la zi, am lucrat în weekend pentru ca astăzi să nu avem niciun document neoperat şi în cursul săptămânii să putem desfăşura procedura de inventariere tot pentru a înştiinţa contribuabilii, care deşi din 2016 au beneficiat de această informaţie trimiţându-le acasă o înştiinţare pentru a depune rapoartele de evaluare şi a plăti impozitul corect în 2016, nu toată lumea a înţeles acest lucru şi există încă persoane care au plătit impozitul diminuat. Adică, aceştia au plătit pentru clădiri nerezidenţiale o cotă de 0,09% în 2016, iar acum cota este de 0,08%; în această situaţie va trebui în acest an identificându-i, să facem baza şi să refacem impozitul pentru anul precedent. Orice depunere a rapoartelor de evaluare după 31 martie, va opera cu anul următor, adică cu 2018, în evidenţe şi în acest an contribuabilii vor trebui să plătească un impozit majorat cu o cotă de 2% la valoarea impozabilă stabilită de DPV conform prevederilor Codului Fiscal. În luna martie, încă de la început, pe lângă înştiinţările pe care le-am trimis acasă contribuabililor să se prezinte cu rapoartele, am făcut noi demersuri de a merge în teren, la fiecare clădire în parte, şi a înştiinţa încă o dată contribuabilii ce au de făcut şi a le da informaţiile necesare pentru a se putea încadra în acest termen. După această dată, nu avem decât să ne continuăm acţiunea noastră pentru cei care nu vor depune declaraţiile, să refacem baza de date, să emitem deciziile corecte şi să le trimitem acasă pentru a putea în acest an să plătească impozitul pe care-l datorează conform prevederilor Codului Fiscal”, a mai spus şefa DPV Târgu-Jiu, Mariana Budulan.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here