Ultimele zile de înscrieri pentru voluntari în proiectul „Al treilea spaţiu al cetăţeniei active”

509

Astăzi şi mâine sunt ultimele zile în care cetăţenii dornici să se implice în viaţa comunităţii prin participarea la implementarea proiectului „Al treilea spaţiu al cetăţeniei active”, proiect finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, programul Fond ONG România, se mai pot înscrie ca voluntari. Iniţial, termenul limită pentru depunerea aplicaţiilor a fost 15 ianuarie, însă ulterior acesta a fost prelungit până pe 21 ianuarie.

Proiectul „Al treilea spaţiu al cetăţeniei active” îşi propune să contribuie la creşterea participării civice din România prin crearea unei reţele naţionale de resurse accesibile oricui doreşte să fie sau să devină cetăţean activ. Selecţia voluntarilor reprezintă o primă fază din acest proiect. În fiecare oraşe în care se derulează vor fi selectaţi câte 15 voluntari, şapte reprezentanţi ONG şi opt cetăţeni.
Aceştia trebuie să îndeplinească următoarele criterii: experienţă mică în proiecte de democraţie participativă, disponibilitatea de se implica voluntar pe tot parcursul proiectului, orientarea către comunitate, experienţă de lucru în echipe multidisciplinare şi motivaţie personală de participare în proiect. Aplicaţiile vor fi analizate în perioada 22-23 ianuarie 2015, iar rezultatele vor fi publicate în data de 23 ianuarie 2015. Cei 15 voluntari selectaţi, constituiţi într-un Grup de Acţiune Civică (GAC), împreună cu un arhitect voluntar, vor concepe şi amenaja un cuib al democraţiei în care cetăţenii vor realiza o serie de acţiuni ce privesc participarea în politicile publice locale. Pentru amenajarea cuiburilor democraţiei, fiecărei biblioteci judeţene îi va fi alocat un buget de 1600 euro. Următoarea etapă va consta în formarea cetăţenilor activi. În acest sens, cei 15 voluntari înscrişi în proiect vor participa la un curs de trei zile, ce se va desfăşura în perioada 15 – 30 martie 2015, la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, curs al cărui rol este acela de a armoniza înţelegerea cetăţeniei active.
În cursul lunii aprilie a anului viitor, „cuibul democraţiei” amenajat în cadrul bibliotecii va fi deschis pentru comunitate. După amenajarea cuiburilor democraţiei, grupul de cetăţeni activi va realiza o analiză a performanţei în sectorul public cu ajutorul unui chestionar pe care îl vor aplica atât cetăţenilor, cât şi angajaţilor din instituţii. Rezultatele acestei analize vor fi corelate direct cu măsuri pe care instituţiile le pot aplica imediat, în aşa fel încât să le şi crească nivelul performanţei. După ce se aplică aceste măsuri, voluntarii vor mai aplica încă o dată chestionarul şi vor măsura cu cât a crescut performanţa instituţiei. Mai multe detalii despre activităţile proiectului puteţi găsi pe site-ul www.al-treilea-spatiu.ro.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here