Ultimele zile de înscriere în competiţia “Şcoală Europeană”

305

Unităţile de învăţământ din judeţul Gorj, care aspiră la titlul de “Şcoală Europeană”, mai au doar câteva zile la dispoziţie, pentru a se înscrie în competiţia pentru obţinerea acestui certificat.

Competiţia se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar, care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, şi constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene, l-au avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii. Activităţile/proiectele/programele care se iau în considerare pentru această competiţie sunt cele derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European şi alte altor instituţii europene (Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, Erasmus+, eTwinning, Euroscola, Juvenes Translatores, Europa-casa noastră, Lider European etc.), cele derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc., precum şi cele finanţate din fonduri structurale, în care şcoala este aplicant sau partener. Data limită pentru trimiterea candidaturilor este 10 aprilie 2015 (data poştei). Dosarul va conţine: formularul de candidatură şi avizul I.S.J./I.S.M.B. de participare la Competiţia Naţională “Şcoală Europeană”, disponibile pe site-ul M.E.C.S., un portofoliu ilustrativ şi copii ale Proiectului de dezvoltare instituţională şi Planurilor manageriale anuale 2012-2013, 2013-2014 şi 2014-2015. Candidaturile vor fi trimise prin poştă, la adresa: Inspectoratul Şcolar al Judeţului Tulcea, str. Dobrogeanu Gherea, nr. 3-4, Tulcea, cod 820007, cu menţiunea “Pentru Competiţia Naţională Şcoală Europeană, ediţia 2015”. Datele privind expeditorul trebuie să conţină denumirea completă a unităţii şcolare. Candidaturile unităţilor de învăţământ vor fi evaluate în perioada 20-24 aprilie. Pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea candidaturilor şcolilor înscrise în competiţia “Şcoală Europeană”, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice va stabili numărul de unităţi de învăţământ premiate şi va organiza festivitatea de decernare a titlului “Şcoală Europeană”, ediţia 2015. Rezultatele finale şi lista unităţilor declarate câştigătoare vor fi publicate pe site-ul MECS după data de 10 mai 2015.

Certificat valabil trei ani
Odată obţinut, certificatul “Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care unitatea de învăţământ trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. Competiţia pentru obţinerea certificatului “Şcoală Europeană” se află la cea de-a XII-a ediţie şi se bucură de recunoaştere din partea instituţiilor europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizarea parteneriatelor şcolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. La cele 11 ediţii de până acum (2004-2014) au participat 1562 unităţi de învăţământ, însă doar 376 dintre acestea au primit certificatul şi trofeul “Şcoală Europeană”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here