Ultimele săptămâni de înscrieri la concursul de eseuri ,,Destine culturale europene”

514

Elevii de liceu care doresc să participe la concursul de eseuri filosofice ,,Destine culturale europene” mai au doar câteva săptămâni la dispoziție pentru a-și trimite lucrările pe adresa e-mail destineuropean@gmail.com.

Concursul de eseuri ,,Destine culturale europene” este organizat de Biblioteca Județeană ,,Christian Tell” Gorj și Centrul de Informare Europe Direct Gorj și are ca scop ,,constituirea unui cadru deopotrivă formal și nonformal de consolidare a cunoștințelor și intereselor culturale și științifice ale acestora. Această inițiativă propune dezvoltarea unei gândiri reflexive asupra culturii, asupra timpului și spațiului, asupra existenței umane sub aspect socio-cultural”. Patronul spiritual al concursului este filosoful George Uscătescu (n. 5 mai 1919, Crețești, Gorj – d. 11 mai 1995, Madrid), filosof, estetician, eseist, poet și sociolog român, membru de onoare din străinătate al Academiei Române de la 10 septembrie 1991, inițiatorul revistei ,,Destin”. 2021 este anul în care se împlinesc 102 de ani de la nașterea filosofului gorjean, care a trăit și creat o bună parte din viață în Spania, în exil, așa cum au făcut și unii alți mari oameni de cultură români în diverse țări, în afara lagărului comunist: Mircea Eliade, Constantin Virgil Gheorghiu, Vintilă Horia, Aron Cotruş, Pamfil Şeicaru, Emil Cioran, Horia Stamatu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Ştefan Baciu, Alexandru şi George Ciorănescu ș.a.m.d.. Principalul obiectiv al concursului este acela de a oferi elevilor oportunitatea de a scrie eseuri filosofice, adecvate unor teme stabilite. Tema acestei ediții a concursului este <>.

26 aprilie – data limită de primire a lucrărilor
Data limită de primire a lucrărilor în format electronic, pe adresa de e-mail destineuropean@gmail.com, este 26 aprilie. ,,Lucrările trebuie să fie redactate în format Word, font Times New Roman, corp 12, la un rând, cu un număr minim de 3 pagini și maxim de 6 pagini / A4, trebuie să fie originale și să aibă un singur autor. Vor fi precedate de o pagină de gardă care să indice: titlul eseului, numele și prenumele autorului, antetul proiectului ,,Concursul de eseuri filosofice – DESTINE CULTURALE EUROPENE”. Concursul se adresează elevilor (clasele IX– XII) de la colegiile și liceele din Gorj și se desfășoară începând cu 15 ianuarie (data publicării regulamentului) până ziua de ziua de 5 mai 2021 (Gala laureaților). Întrucât abordările sunt direcționate numai spre dimensiunile tematice sugerate, în evaluarea materialelor vor fi aplicate criterii de analiză standard a eseurilor filosofice, urmărind preponderent: claritatea exprimării, respectarea temei, folosirea creativa a limbii, originalitatea poziției prezentate, creativitatea travaliului filosofic. Juriul este format din specialiști în literatură, istorie și filosofie, iar lucrările se vor evalua și nota de către fiecare membru al juriului, ierarhia stabilindu-se în funcție de media notelor obținute. Locul desfășurării jurizării: Biblioteca Județeană ,,Christian Tell” Gorj. Pentru cazuri excepționale, juriul își rezervă dreptul de redistribuire a premiilor”, se precizează în regulamentul concursului. Vor fi acordate premii în valoare totală de 1500 de lei, oferite de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Centrul Europe Direct Gorj.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here