Ultimele două zile pentru înscrierea în evidenţele AJOFM Gorj! 540 de absolvenţi şi-au depus actele pentru a primi şomaj

307

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj aminteşte absolvenţilor promoţia 2017 că până pe data de 25 iulie sunt aşteptaţi să se înscrie în baza de date pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj, identificării şi ocupării unui loc de muncă.

Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă şi obligatorie în vederea obţinerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, în cuantum de 250 de lei. Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.
“Până vineri, 21 iulie, avem 540 de absolvenţi din judeţ care s-au înscris în baza noastră de date şi care vor primi indemnizaţie de şomaj şi vor beneficia de alte servicii oferite de AJOFM Gorj”, a declarat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Termen şi pentru absolvenţii de facultate
În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la AJOFM Gorj curge de la finalizarea studiilor anului terminal. “Având în vedere că nimeni nu are siguranţa promovării examenului de licenţă, sugerăm tuturor absolvenţilor de studii superioare cu domiciliul în judeţul Gorj, să solicite adeverinţa de absolvire, chiar şi fără examenul de licenţă, imediat ce au finalizat cursurile şi să se înregistreze la sediul agenţiilor de ocupare cele mai apropiate în interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor. Excepţie fac acei tineri care nu au situaţia încheiată la toate materiile şi trebuie să se prezinte în sesiunea de examene restante în luna septembrie; în cazul acestora, termenul curge de la data promovării examenului restant, dată care trebuie precizată pe adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ superior. Absolvenţii trebuie să fie luaţi în evidenţa AJOFM cu următoarele acte: carte de identitate (copie şi original), certificatul/adeverinţa de absolvire (copie şi original), adeverinţă medicală cu menţiunea «apt de muncă/clinic sănătos», adeverinţă de la organele fiscale teritoriale”, a precizat directorul executiv al AJOFM Gorj, Romeo Chiriac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here