Ultimele două săptămâni de înscrieri pentru Premiul Charlemagne

18

Tinerii, care au dezvoltat proiecte ce promovează înţelegerea europeană şi internaţională şi favorizează dezvoltarea unui sentiment comun al identității și al integrării europene, se pot înscrie, până la sfârșitul acestei luni, la cea de-a X-a ediție a Premiului Charlemagne pentru Tinerii Europeni.

Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni este organizat de Parlamentul European, împreună cu Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen şi se acordă în fiecare an pentru proiecte dezvoltate de persoane cu vârstele cuprinse între 16 şi 30 de ani, din orice stat membru al Uniunii Europene. „Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni” se acordă proiectelor care: promovează înțelegerea europeană și internațională, favorizează dezvoltarea unui sentiment comun al identității și al integrării europene, reprezintă modele pentru tinerii care trăiesc în Europa și oferă exemple concrete de cetățeni europeni care trăiesc împreună în cadrul unei comunități. Proiectele pot fi axate pe organizarea de manifestări pentru tineri, schimburi de tineri sau proiecte online care au o dimensiune europeană.

30 ianuarie, termen limită pentru depunerea candidaturilor
Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor este 30 ianuarie 2017. Candidaturile trebuie depuse online, pe site-ul Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni (http://www.charlemagneyouthprize.eu/ro/introduction.html). Proiectele înscrise în concurs trebuie să fi fost demarate și să se fi încheiat în perioada 1 ianuarie 2016-30 ianuarie 2017 sau să fie în curs de desfășurare. Toate dosarele de candidatură trebuie să conțină următoarele informații: numele și prenumele candidatului sau numele și prenumele persoanei responsabile în cazul unui grup sau al unei organizații, țara de reședință, cetățenia, data nașterii, adresa de e-mail, site-ul (dacă este cazul), titlul proiectului, rezumatului proiectului în limba engleză, franceză sau germană, țara în care este depus proiectul, descrierea completă a proiectului, declarație privind finanțarea UE. Vor fi acceptate numai proiectele prezentate prin intermediul formularului online. Nu sunt eligibile următoarele proiecte: proiectele care se află încă în etapa de planificare sau care nu au fost încă demarate, proiectele depuse de persoane care lucrează în cadrul instituțiilor europene sau al Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen, tezele de doctorat și publicațiile academice, proiectele care beneficiază de finanțare în proporție de peste 50 % prin intermediul instituțiilor UE, pentru acoperirea cheltuielilor aferente fazei de execuție efectivă a proiectului (cu excepția cheltuielilor curente, precum costurile pentru participanți), proiectele care au primit deja un premiu acordat de o instituție europeană, proiectele depuse personal sau prin poștă, proiectele însoțite de un dosar incomplet sau trimis în mai multe părți. Proiectele vor fi evaluate în funcție de conformitatea cu obiectivele concursului (promovarea înțelegerii europene și internaționale; favorizarea dezvoltării unui sentiment comun al identității europene și oferirea unor exemple concrete de cetățeni europeni care trăiesc împreună în cadrul unei comunități); vor avea prioritate proiectele realizate în comun de tineri care reprezintă mai multe state membre și se va acorda o atenție sporită proiectelor desfășurate pe bază de voluntariat.

Câștigătorii, stabiliți până în aprilie
Selecția proiectului câștigător al Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni se va face în două etape. Într-o primă etapă, juriile naționale, alcătuite din cel puțin doi deputați din Parlamentul European și dintr-un reprezentant al unei organizații pentru tineret, vor selecționa un câștigător național din fiecare dintre cele 28 de state membre până la 15 martie 2017. În cea de-a doua etapă, juriul european, alcătuit din trei deputați din Parlamentul European, Președintele Parlamentului European și patru reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen, va alege câștigătorul dintre cele 28 de proiecte propuse de juriile naționale, până la data de 11 aprilie 2017. Premiul pentru cel mai bun proiect este în valoare de 7 500 €, premiul doi de 5 000 €, iar premiul trei de 2 500 €. Câte un reprezentant al fiecăruia dintre cele 28 de proiecte câștigătoare la nivel național va fi invitat să participe la ceremonia de decernare a premiului, care va avea loc la 23 mai 2017, și să petreacă câteva zile la Aachen, în Germania. Premiile pentru cele mai bune trei proiecte vor fi prezentate de Președintele Parlamentului European și de reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen. De asemenea, laureații vor fi invitați să viziteze Parlamentul European (la Bruxelles sau la Strasbourg).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here