Administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) și reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative au avut, la finele săptămânii trecute, o nouă rundă de negocieri în vederea încheierii unui nou Contract Colectiv de Muncă. În cadrul acestor negocieri, au fost luate în discuție două simulări importante care vizează îmbunătățirea condițiilor salariale ale angajaților. Sindicatele au solicitat introducerea în salariul de bază a maximului posibil pentru a asigura securitatea drepturilor și beneficiilor angajaților. Decizia finală privind noile prevederi ale Contractului Colectiv de Muncă va fi luată în cadrul ședinței comisiei, marți, 26 martie a.c..
În cadrul ultimelor negocieri dintre sindicate și administrația CEO s-a discutat despre reconfigurarea sporurilor, adaosului salarial și a primelor și s-au propus două simulări: introducerea în salariul de bază a adaosului salarial și a celor 4 prime; respectiv, introducerea în salariul de bază a sporurilor, adaosului salarial și a primelor (fără sporul de șef de echipă, sporul de noapte, sporul de sâmbete/duminici rămâne în sumă fixă introducându-se în salariul de bază 75% din valoarea actuală a acestuia, sporul de sărbători legale). Se ia în calcul introducerea sporurilor, adaosurilor și a primelor în salariul de bază al angajaților, din cauză că există riscul ca minerii și energeticienii să piardă în jur de 45% din venituri, potrivit unor reglementări din Legea austerității, iar o decizie în privința variantei convenite de părți ar urma să fie luată marți, pe 26 martie. De asemenea, au fost luate în discuție mai multe aspecte privind veniturile salariale și primele ale angajaților. Concret, sporul pentru sâmbete/duminici va fi inclus în salariul de bază al salariaților din activitatea de producție și mentenanță. Această măsură va asigura o compensație adecvată pentru munca desfășurată în zilele de weekend. În conformitate cu Codul Muncii, sporul de sâmbătă/duminică va rămâne în sumă fixă. Totuși, o parte din valoarea acestui spor va fi inclusă în salariul de bază al fiecărui angajat. Astfel, se va asigura o medie de 4,3 posturi (s+d), indiferent dacă angajatul lucrează sau nu în zilele de sâmbătă/duminică. Valoarea minimă a acestui spor va fi de 65 de lei.
Prima de Paște pentru anul în curs va fi în cuantum de 3.000 lei, urmând a fi inclusă în salariul de bază, împreună cu restul primelor (1.000 lei/brut/lună).
Sindicatele speră să securizeze drepturile și facilitățile actuale ale salariaților CEO, prin introducerea în salariul de bază a maximului posibil.
În cadrul întâlnirii sindicate-administrație a fost lămurită și situația alimentării cardurilor de vouchere de vacanță, în contextul în care au apărut informații cu privire la unele nemulțumiri ale salariaților din carierele de la Jilț cauzate de faptul că banii nu le fuseseră virați conform cererilor. Explicația este numărul mare de solicitări, însă sindicaliștii au primit asigurări de la conducerea companiei energetice că sumele le vor fi virate salariaților în două tranșe: jumătate din carduri vor fi alimentate în săptămâna 25-29 martie, iar cealaltă jumătate în săptămâna 01-05 aprilie a.c.. Negocierile vor continua săptămâna viitoare, iar termenul limită de încheiere a noului CCM este 15 aprilie.
Claudiu Matei
De data asta trădătorii de asistați sociali din comisia de negociere vor să taie din sporul de sâmbete și duminici
Mineri vă meritați soarta că îi susțineți în continuare pe roșca frizeru căldărușe jan crocodilu microbuze dodoacă curvulescu moșulică de iovan al de mămăligă și marciuc
NISTE NECALIFICATI, NU STIU DA FACA MAI MULT,VOR NUMAI DREPTURI,DESPRE PRODUCTIVITATE NU VORBESC?
Daca nu vor respecta munca noastră a celor din producție și pierdem un sigur leu din drepturile noastre câștigate cu sudoare,vom ieși cu toții din sindicat și din tura. Numai putem fi umiliți la nesfârșit. Anul trecut pe spatele nostru si-au dat 600 RON spor de producție și 5,5 % din salariu ca sport de tura după care i-au schimbat denumirea,plus condiții speciale ,pe când ei stau în birouri și nu au nici un fel de treaba cu producția. Muncitorul știe căti banii ducea acasă pe luna și așteaptă sa-i fie indexat salariul cu inflația cel puțin,nu tot felul de scheme în favorul celor de zi. Sa lucreze ei în tura noaptea sâmbăta, duminca și de sărbători. Sa vina ei în cariere în nămol pună la gat sa exploateze instalații ruginite pe vânt,pe ploaie,îngheț și căldură. Atunci vor vedea ce înseamnă munca în producție. Cerem decât respect ,dacă nu sa plece ca noua ne-a ajuns cuțitul la os.