Uite greva, nu e greva! Minerii lui Condescu nu mai protestează

138

Acţiunile de protest anunţate cu multă supărare în ultimele zile de către liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie pentru prima parte a săptămânii viitoare nu vor mai avea loc. Aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii ani în astfel de situaţii, liderii sindicali s-au dovedit buni negociatori, spun ei, şi au reuşit în ultimul moment să prevină declanşarea unor proteste.

Ieri la prânz Marin Condescu anunţa într-o conferinţă de presă că nu există nici un argument pentru care acţiunile de protest anunţate de ceva vreme să nu aibă loc la datele deja stabilite. Câteva ore mai târziu, liderul sindical a anunţat inclusiv printr-un comunicat de presă că nu mai sunt motive pentru ca mare parte din proteste să se desfăşoare. Astfel, Federaţia Naţională Mine Energie nu va mai organiza mitingul cu 5000 de mineri la Bucureşti, pentru care obţinuse şi aprobare de la Primăria Capitalei. „De pe 14 mai am organizat zilnic pichetarea sediului ANRE din Bucureşti cu câte 100 de membri de sindicat, pentru a atrage atenţia asupra problemelor negative pe care le generează reglementările Agenţiei faţă de termocentralele din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Reprezentanţii noştri au avut zilnic întâlniri cu cei ai ANRE şi, acum, am încheiat o minută prin care ne sunt rezolvate doleanţele noastre”, afirmă Condescu.
Liderul sindical menţionează că ANRE a promis modificarea unui ordin în baza căruia este reglementat accesul pe piaţă al producătorilor de energie, FNME luând decizia de a-şi suspenda protestele pentru o perioadă de 30 de zile. „Nu mai facem pichetări la sediul ANRE pentru că nu mai este cazul. În acest context nici deplasarea celor 5000 de membri de sindicat ai noştri nu mai este justificată”, afirmă Condescu. Preşedintele FNME menţionează că suspendarea protestelor pentru 30 de zile reprezintă un răgaz acordat ANRE pentru a materializa promisiunile consemnate în minuta încheiată cu sindicatele.

Nu s-a renunţat la pichetările de la Târgu-Jiu
Federaţia Naţională Mine Energie va începe însă, din 20 mai, pichetarea la Târgu Jiu, cu câte 300 de membri, a celor două sedii ale Complexului Energetic Oltenia,sindicatele fiind nemulţumite de faptul că administraţia a redus, fără negocieri, salariile chiar şi la jumătate, în unele cazuri, pentru peste 1000 de salariaţi din cadrul personalului TESA. Marin Condescu afirmă că azi ar urma să aibă negocieri cu reprezentanţii administraţiei pe tema renunţării la reducerile salariale, el menţionând că reducerile s-au făcut abuziv, mai ales că o parte dintre angajaţii TESA, circa 150 de persoane, apropiate de actuala conducere a unităţii, au fost avertizate din timp asupra deciziei respective.
Astfel, susţine liderul sindical, salariaţii respectivi au optat în luna februarie pentru introducerea sporurilor în salariul de bază, iar în luna martie, după încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, aceloraşi persoane li s-au acordat noi sporuri în baza noului document semnat de administraţie şi sindicate. Condescu afirmă că nu a avut cunoştinţă despre situaţia respectivă până acum, când administraţia a decis în mod unilateral să reducă salariile cu începere de la 1 aprilie. Decizia de reducere a salariilor le-a fost comunicată celor afectaţi de măsura respectivă luni, la revenirea la lucru după două săptămâni de concediu obligatoriu acordat cu ocazia sărbătorilor pascale şi pe fondul cererii scăzute de cărbune şi energie produsă pe bază de lignit.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here