Uită de colesterol, mănâncă sănătos

615
cereale 2Chiar dacă medicul tău îţi va prescrie un tratament medicamentos, pentru reducerea nivelului de colesterol, tot va trebui să-ţi schimbi dieta şi să devii mai activ pentru a ţine departe afecţiunile cardiovasculare. Dar nu este tot, dacă mâncarea pe care o serveşti este bogată în grăsimi, acest lucru îţi afectează nivelul de colesterol din sânge.

Ca să nu te îmbolnăveşti va trebui să ştii exact cât trebuie să mănânci, de exemplu o porţie de peşte înseamnă exact cât îţi încape într-o palmă, la fel şi în cazul unei porţii de fructe, în ceea ce priveşte o porţie de legume gătite, orez sau paste ar trebui să fie exact acea cantitate care îţi încape în palmele împreunate.

Începe-ţi ziua cu cereale integrale!
Un bol cu făină de ovăz sau cereale integrale îţi conferă beneficii pentru toată ziua. Fibrele şi complexul de carbohidraţi din cerealele integrale te ajută să-ţi simţi stomacul plin mult mai repede, aşa că nu vei mai avea tentaţia de a mânca foarte mult la masa de prânz. Toate aceste alimente reduc nivelul colesterolului şi te ajută foarte mult în lupta cu kilogramele în plus. Alte exemple de cereale integrale sunt: orez sălbatic, popcorn, orez brun, tărâţe şi făina de grâu, integrală.
Mai multă fasole, mai puţini cartofi!
Ai nevoie de carbohidraţi pentru energie, dar unele aduc mai multe beneficii comparativ cu altele. Cerealele integrale cum este orezul brun, pastele din făină integrală şi fasolea au mai multe fibre şi nu cresc atât de mult nivelul de zahăr din sânge. Scad riscul de a dezvolta diabet şi reduc nivelul de colesterol.
Alţi carbohidraţi ca: pâinea albă, cartofii albi, orezul, produsele de patiserie, cresc rapid nivelul de zahăr şi cresc riscul de dezvoltare a diabetului de tip doi.
Plimbă-te!
Dacă nu-ţi place să faci exerciţii sau urăşti să mergi la sala de gimnastică, atunci optează pentru o plimbare. Este uşor, sănătos şi te relaxezi. Exerciţiile aerobice sau cardiovasculare cum ar fi mersul pe jos reduce riscul de infarct şi afecţiuni la inimă, te ajută să slăbeşti şi să-ţi menţii oasele tari. Dacă eşti la început bifează-ţi în program 10 minute de plimbare pentru ca mai apoi să creşti gradual numărul de minute.
Ce să faci când mănânci în oraş
Dacă acasă încerci să mănânci sănătos nu încerca să spulberi tot atunci când iei masa în oraş. Mâncarea de la restaurant poate să conţină grăsimi saturate, calorii şi sodiu. Până şi alegerile aparent sănătoase pot fi servite în porţii uriaşe, ceea ce nu este bine. Încearcă aceste sfaturi:
-optează pentru mâncăruri pregătite la aburi, prin fierbere sau coacere şi refuză prăjelile, -cere doar pentru jumătate de porţie.
Capcanele din etichetele alimentare
Dacă vrei să nu ai probleme cu colesterolul este esenţial să citeşti etichetele produselor alimentare. Verifică porţia. Dacă scrie pe etichetă cereale integrale verifică atent ingredientele, făina integrală sau cerealele integrale ar trebui să fie primele cuvinte de pe listă.Un produs alimentar cu zero grame colesterol poate totuşi să-ţi influenţeze nivelul de colesterol. Grăsimile saturate sunt un alt lucru la care trebuie să fii atent când citeşti etichetele.
Nu te stresa!
Stresul cronic poate să crească tensiunea sângelui, crescând riscul de a dezvolta ateroscleroza, care apare de obicei atunci când se formează o rană din cauza depozitelor de colesterol de pe pereţii arterelor. Iar cercetarea arată că pentru unele persoane stresul influenţează în mod direct nivelul de colesterol.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here