Ucraina: Un soldat ucis și alte 17 persoane rănite în luptele din estul țării

314

Un soldat ucrainean a fost ucis și alte 17 persoane au fost rănite, dintre care doi civili, în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat sâmbătă autoritățile ucrainene, citate de AFP.
Potrivit armatei ucrainene, militarul ucrainean a fost ucis de un lunetist la aeroportul din Donețk, obiectiv disputat intens de trupele guvernamentale ucrainene și rebelii separatiști proruși.
Alți 15 soldați ucraineni au fost răniți în incidente armate separate, în condițiile în care mai multe poziții ale armatei ucrainene au fost ținta tirurilor de artilerie.
Atacurile rebelilor proruși au vizat și un sat situat în apropiere de Mariupol, port strategic controlat de forțele guvernamentale ucrainene.
În regiunea Lugansk, fief al separatiștilor, în ultimele 24 de ore rebelii au efectuat 21 de bombardamente asupra unor zone aflate încă sub controlul armatei ucrainene.
Situația politico-militară din partea de est a Ucrainei s-a deteriorat semnificativ după alegerile organizate pe 2 noiembrie de separatiști în provinciile proruse Donețk și Lugansk. Fragilul armistițiu semnat pe 5 septembrie este tot mai des încălcat în ultimele zile, mai ales în zona aeroportului din Donețk, fief al insurgenților.
Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko, a declarat vineri că ’32 de tancuri, 16 obuziere și 30 de camioane militare Kamaz cu trupe au intrat în Ucraina dinspre Rusia’ și se îndreptau spre localitatea Krasnîi Luci, în regiunea separatistă Lugansk, iar o altă coloană de camioane transportând trei stații radio au trecut frontiera la postul de control Izvarino, aflat în mâinile rebelilor proruși. Același oficial ucrainean declara joi că circa 60 de blindate fără însemne ale armatei ruse, dintre care 50 de tancuri T-64, au fost transportate cu un tren într-un oraș din apropierea graniței în regiunea rusească Rostov.
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, avertizase marți că noi trupe ruse au fost observate înaintând către frontiera cu Ucraina. El a acuzat totodată Rusia că îi antrenează continuare pe rebelii din estul separatist al Ucrainei și le furnizează echipamente și combatanți, iar trupe speciale ale armatei ruse sunt încă prezente în unele zone din estul Ucrainei.
AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here