UCB lansează proiectul: „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale”

613

DSC09392Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, prin Facultatea de Inginerie organizează conferinţa de lansare a proiectului „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale, EcoWASTES”.

La eveniment vor participa conducerile şi echipele tehnice de lucru ale partenerilor implicaţi în implementarea acestui proiect, dar şi ministerelor Economiei şi Mediului şi autorităţile locale.

Începând cu luna septembrie 2011 Universitatea “Constantin Brancuşi” din Târgu Jiu – UCB în parteneriat cu Institutul de Cercetări Metalurgice – ICEM SA Bucureşti, Complexul Energetic Turceni – CET şi Agenţia de Protecţia Mediului Gorj – APM Gorj derulează Proiectul “Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale”. Proiectul este co-finanţat de Comisia Europeană, Direcţia Generală de Mediu, în cadrul Programului LIFE+ – Politică şi Guvernare, precum şi de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu organizează, în data de 16 martie 2012, începând cu ora 10:30, Conferinţa de lansare a proiectului Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale, EcoWASTES. Evenimentul se desfăşoară în AULA Facultăţii de Inginerie.

Planul conferinţei de lansare a proiectului

În cadrul conferinţei se vor prezenta: scopul, obiectivele şi rezultatele scontate a fi obţinute în cadrul proiectului. Evenimentul este dedicat generatorilor de deşeuri industriale din industria energetică, extractivă şi metalurgică, companiilor din industria materialelor de construcţii, care pot utiliza deşeurile industriale ca sursă de materie primă, autorităţilor centrale, regionale şi locale cu responsabilităţi în domeniul conservării resurselor naturale în contextul utilizării deşeurilor ca sursă alternativă de materii prime. Stabilirea unui dialog interactiv cu reprezentanţii grupurilor ţintă, modalitatea de comunicare şi obţinere de feed-back din partea acestora, alături de popularizarea proiectului şi a finanţatorilor reprezintă principalele obiective ale conferinţei de lansare.

Obiectivele proiectului

Proiectul îşi propune să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică (cenuşi de termocentrală), extractivă (şlamuri de foraj petrolier) şi metalurgică (zguri metalurgice) – unele fără utilizare în prezent pe plan european şi chiar la nivel mondial. Proiectul prevede adaptarea unei instalaţii pilot şi demonstrarea unor tehnologii inovative de reciclare a deşeurilor în produse cu valoare adăugată ridicată – noi compozite ceramice folosite în principal în industria materialelor de construcţii, dar şi în lucrări de tipul straturilor impermeabile din construcţia de drumuri. Având în vedere înăsprirea legislaţiei privind depozitarea deşeurilor cât şi, în acelaşi timp, conservarea resurselor naturale, pentru proiectul EcoWASTES principala prioritate o constituie dezvoltarea unor produse noi – compozite ceramice – care oferă perspectiva fundamentării unui concept nou de dezvoltare durabilă, prin combinarea mai multor deşeuri (pentru unele nefiind încă identificate soluţii de valorificare), într-o gamă relativ largă de materiale utilizate în construcţii.

Participanţi la conferinţă

La conferinţa de presă din data de 16 martie vor participa conducerile şi echipele tehnice de lucru ale partenerilor implicaţi în implementarea acestui proiect: Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Institutul de Cercetări Metalurgice Bucureşti, Complexul Energetic Turceni, Agenţia de Protecţia Mediului Gorj. De asemenea, vor mai participa: reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Gorj, ai agenţiilor de protecţia mediului din ţară, reprezentanţi ai companiilor petroliere, ai companiilor care activează în domeniul construcţiilor sau al fabricării materialelor pentru construcţii, alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai unor instituţii reprezentative din judeţul Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here