Topul Universităţilor Curate, lansat, ieri, de Societatea Academică din România, a fost realizat în funcţie de informaţiile publicate de instituţiile de învăţământ superior atât legat de achiziţiile publice pe care le fac, cât şi de declaraţiile de avere şi interese ale rectorilor şi cadrelor didactice. Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu ocupă locul 27 în acest top al transparenţei, având un punctaj de 66 de puncte. UCB-ul a reuşit de devanseze, la acest capitol, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, universităţile de medicină şi farmacie din capitală şi Craiova şi chiar Universitatea Politehnică din Bucureşti.
Analiza Societăţii Academice din România făcută pe baza site-urilor celor 55 de universităţi de stat din România, a arătat că numai o mică parte dintre acestea sunt transparente în privinţa achiziţiilor publice, ocuparea posturilor scoase la concurs sau a declaraţiilor de avere şi de interese. Cele mai transparente instituţii de învăţământ superior au primit astfel peste 90 de puncte la acest capitol, iar cele mai puţin interesate de acest aspect, sub 30. Pe primele cinci locuri se clasează astfel Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea din Craiova şi Universitatea de Vest din Timişoara, acestea întrunind cele mai mari punctaje în privinţa celor 14 criterii de evaluare.
Cele mai netransparente universităţi sunt: Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazu” din Bucureşti, Academia Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. La întocmirea Topului Universităţilor Curate au fost luate în considerare: datele de contact, anunţurile pentru licitaţii şi achiziţii publice, anunţurile pentru angajări şi scoaterea la concurs a posturilor vacante, anunţurile despre programe de mobilităţi pentru studenţi, declaraţiile de avere şi de interese, rapoartele de activitate anuale, detaliile despre Comisia de etică şi funcţionarea acesteia, organigrama şi contactele angajaţilor universităţii, existenţa Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului (Statutul Studentului), lista cu taxele percepute de universitate, Carta universitară, hotărârile structurilor de conducere (Senat universitar, Consiliu de Administraţie), procesele verbale ale şedinţelor structurilor de conducere şi rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenţi.
A.Stoica