UCB aşteaptă confirmarea clasificării

154

UCB 2 inscriptionataUniversitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu se încadrează în categoria „universităţii de educaţie şi cercetare ştiinţifică”, adică la mijloc.

Reprezentanţii instituţiei au trimis la minister datele necesare clasificării; comisia de la Bucureşti a venit la UCB şi a validat toate datele transmise. Acum, conducerea Universităţii aşteaptă confirmarea clasificării.

În conformitate cu noile reglementări în domeniul învăţământului, universităţile se clasifică în trei categorii: universităţi centrate pe educaţie, care au numai pregătire de licenţă, universităţi de IMG_0821educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică, care au licenţă şi masterat şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie, care au licenţă, masterat şi doctorat.

Locurile bugetate la master, stabilite după clasificare

Universităţile vor fi clasificate în funcţie de nivelul studiilor pe care le organizează – licenţă, masterat sau doctorat – programele de învăţământ ale acestora vor fi de asemenea ierarhizate în funcţie de performanţă, iar alocaţiile bugetare vor fi prioritizate pe baza acestor ierarhii. Ministrul Educaţiei a declarat, public, că până în prezent, locurile la licenţă, masterat sau doctorat erau alocate după „bunul plac al ministrului” şi că, potrivit noii metodologii, universităţile vor fi sprijinite financiar pe baza unor criterii de performanţă clar definite.

La Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu nu se cunosc nici până la această oră locurile bugetate alocate programelor de masterat pentru anul universitar 2011-2012, aceste cifre fiind cunoscute abia după confirmarea clasificării. „În funcţie de clasificare vom primi şi locurile bugetate la master; cel mai târziu pe 15 august ar trebui să vină clasificarea, dar noi sperăm să vină mai devreme, pentru a ne putea organiza aşa cum trebuie pentru admitere”, precizează prorectorul Mihai Cruceru.

Potrivit aceleiaşi surse, pentru anul universitar 2011-2012, UCB Târgu-Jiu are 650 de locuri la masterat; în funcţie de numărul candidaţilor înscrişi se va decide dacă se vor face toate programele de studiu la master.

Încă pot apărea surprize privind clasificarea

Prorectorul Mihai Cruceru a mai spus că, deşi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, au validat datele transmise de Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, încă mai pot să apară surprize în privinţa clasificării. „Există posibilitatea să fim clasificaţi pe altă categorie. Ne aşteptăm la surprize, în sensul de a ne clasa pe o altă categorie decât cea solicitată de noi”, a confirmat Mihai Cruceru, prorector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Este important să precizăm că noua lege a educaţiei din România prevede ca aceste reforme şi, în particular, clasificarea universităţilor să fie realizată de un organism extern.

De aceea, universităţile vor fi clasificate împreună cu experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene (AUE).

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here