UCB a lansat proiectul european LIFE

392

IMG_5224Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu a lansat oficial proiectul LIFE EcoWASTES – Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco – sustenabilă a deşeurilor industriale. Proiectul este co-finanţat de Comisia Europeană, Direcţia Generală de Mediu, în cadrul Programului LIFE + – Politică şi Guvernare, precum şi de ministerele sub a căror autoritate se află partenerii de proiect, respectiv Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Vineri, 16 martie 2012, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a lansat oficial proiectul LIFE EcoWASTES – Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco – sustenabilă a deşeurilor industriale. Decanul Facultăţii de Inginerie şi, totodată, coordonatorul ştiinţific al proiectului LIFE a spus că „evenimentul de astăzi IMG_5253(n. red.: 16 martie) vrea să marcheze scopul acestui proiect şi obiectivele lui, vrea să disemineze informaţii despre acest proiect, să aducă la cunoştinţa publicului larg care sunt rezultatele pe care noi le aşteptăm de la acest proiect, care sunt beneficiile sale. De asemenea, astăzi vrem să vă prezentăm în detaliu structura acestui proiect, partenerii şi activităţile pe care le vom realiza fiecare dintre cei implicaţi în acest proiect”.

Echipă numeroasă, în proiect

Proiectul îşi propune să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor din industria energetică – cenuşile de termocentrală, din industria extractivă – şlamuri de foraj petrolier şi din industria metalurgică – zgurile metalurgice. IMG_5284Cât priveşte echipa de specialişti care lucrează la acest proiect, după cum a precizat Luminiţa Popescu, “este o echipă numeroasă de la Facultatea de Inginerie, o echipă de foarte buni specialişti şi cercetători de la Institutul de Cercetări Metalurgice Bucureşti, este o echipă numeroasă şi foarte inimoasă de la Complexul Energetic Turceni şi, de asemenea, de la Agenţia de Protecţia Mediului Gorj este o echipă coordonată la nivelul Agenţiei de domnul Gheorghe Fometescu.”

Deşeurile din Gorj, 90% din deşeurile României

Volumul uriaş de deşeuri de pe suprafaţa judeţului nostru reprezintă unul dintre motivele pentru care AMP Gorj s-a alăturat proiectului câştigat de UCB Târgu-Jiu. “Agenţia de Protecţia Mediului Gorj, încă de acum 22 de ani a constatat că sunt foarte multe deşeuri industriale în judeţul nostru, fapt ce m-a determinat să analizez foarte mult această activitate. Deşeurile din judeţul Gorj sunt circa 90% din deşeurile României, de aceea s-a impus ca să gândim, mai multe capete luminate, să vedem ce facem cu aceste deşeuri, pentru că ele pot fi folosite în industria de construcţii, în industria de construcţii de drumuri şi aşa mai departe. Sunt folosite în prezent foarte multe materiale care sunt epuizabile şi trebuie să găsim soluţii pentru refolosirea acestor deşeuri din industria extractivă, din industria energetică şi cea metalurgică, care sunt, cu prisosinţă cele mai multe în Oltenia. Sper ca în 2014 să putem pune la dispoziţia constructorilor aceste materiale, care sunt deosebit de importante pentru industria românească şi să nu mai extragem din râurile ţării astfel încât să prevenim acele ruperi de diguri, acele ruperi de poduri şi aşa mai departe”, a declarat Gheorghe Fometescu, director Agenţia de Protecţia Mediului Gorj.

Reprezentantul Ministerului Mediului şi Pădurilor, prezent la UCB

La conferinţa de lansare a proiectului „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale” au fost prezenţi partenerii, între care şi un reprezentant al Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), fiind vorba despre Magda Cace, manager public punct de lucru naţional Life+. Aceasta a declarat: “reprezentanţii Comisiei Europene au ales să cofinanţeze acest proiect datorită principalului criteriu, care este mediul. Prin urmare, adresez felicitările mele atât beneficiarului coordonator, cât şi partenerilor, pentru dovada de profesionalism şi perseverenţă. Proiectul oferă o soluţie unei probleme extrem de stringente din ţara noastră, dar vine şi în aplicarea directivelor Comisiei Europene”.

Noi soluţii pentru valorificarea deşeurilor

Proiectul “Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale” îşi propune să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică (cenuşi de termocentrală), extractivă (şlamuri de foraj petrolier) şi metalurgică (zguri metalurgice) – unele fără utilizare în prezent pe plan european şi chiar la nivel mondial. Proiectul prevede adaptarea unei instalaţii pilot şi demonstrarea unor tehnologii inovative de reciclare a deşeurilor în produse cu valoare adăugată ridicată – noi compozite ceramice folosite în principal în industria materialelor de construcţii, dar şi în lucrări de tipul straturilor impermeabile din construcţia de drumuri. Valoarea totală a proiectului este de 1.043.725 Euro, din care 475.462 Euro reprezintă contribuţia Comisiei Europene şi 568.263 Euro reprezintă valoarea cofinanţării. Termenul de finalizare este aprilie 2014.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here