UCB a inaugurat Centrul ,,Constantin Brâncuși”, realizat în incinta fostei biblioteci universitare

2209

La Târgu-Jiu s-a inaugurat, în incinta universității de Stat din municipiu, Centrul ,,Constantin Brâncuși”. Patrimoniul acestuia numără peste 1000 de piese. Este vorba despre documente, fotografii, lucrări reconstituite, diorame, medalii, filme, publicaţii ale profesorilor universitari și exegeților operei brâncuşiene.

Centrul este structurat în câteva compartimente și săli de expoziții: sală de lectură și bibliotecă, sală pentru proiecții filme (inclusiv în 3D), atelier Brâncuși, laborator cercetare, săli pentru expunere sculpturi, fotografii, documente, sala Brâncuși după Brâncuși și sala Vicenzo Bianchi. Înființarea Centrului facilitează studenților Universităţii „Constantin Brâncuşi” fixarea cunoștințelor practice, precum și desfășurarea de cursuri și seminarii modulare: Studiul Desenului și al culorii, Cromatologie, Studiul Modelajului, Compoziția Sculpturii, Design, Fotografie artistică, atât pentru studenții programelor de Licență, cât și pentru cei de la programele de Master.
Festivitatea inaugurală a Centrului “Constantin Brâncuși” a avut loc marţi, în Amfiteatrul Auditorium Maximum al Universității, urmată de deschiderea Centrului „Constantin Brâncuși” la sediul asigurat acestuia în Târgu Jiu, Str. Vulcan, nr.21.
În cadrul manifestărilor prilejuite de deschiderea centrului, astăzi este programată, de la ora 10,00, decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Vincenzo Bianchi, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști contemporani. Profesor de pictură și sculptură la academiile multor orașe italiene, director al Academiei de Arte Frumoase din Macerata, Vincenzo Bianchi a condus timp de 25 de ani, ca titular, Catedra de Sculptură a Academiei de Arte Frumoase din Florența. Pentru întreaga sa activitate dedicată fraternităţii şi păcii în lume, Vincenzo Bianchi, sculptor, pictor şi poet a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace. Titlul de doctor Honoris Causa al Universităţii din Târgu-Jiu îi va fi decernat pentru devotamentul și perseverența cu care a promovat în întreaga lume imaginea lui Constantin Brâncuşi.
A.S.

1 COMENTARIU

  1. Ce e cu jupuitura aia umana din Centrul vostru? Ati șutit-o din laboratorul de anatomie! Ba, narozi mai sunteți! Puteați sa ii faceți și țeava mai mare, mai lunga, mai groasa și sa nu o beliți și pe ea. La mintea voastră trebuia sa ii puneti și vreo trei ouă. Jupuitul e cumva ala care fugea în koroul gol prin Tg Jiu, acum vreo trei ani? Asa ii cerea lui creierul, sa aducă francezii osemintele lui Brâncuși de la Paris la tara, la Pestisani. Ba, italianul ăla, ați întrebat carabinierii de el? Ca au mai fost vreo doi mari investitori prin Gorj, cazați nu spun la cine, pe care ii cautau italienii ca erau mafioți de frunte? Nu se știe, încă, dacă și aia erau tinere speranțe pentru Premiul Nobel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here