UATAA Motru, în căutare de manager

165

uataa motruCel mai longeviv manager cu delegaţie din istoria Gorjului, conducătorul SC. UATAA Motru SA, se află într-o situaţie limită în acest sfârşit de lună mai. Asta după ce el s-a aflat, din 1996 încoace, neîntrerupt la conducerea acestui prestator de servicii pentru populaţie, Ilie Schintee, care este angajat al SNLO şi detaşat manager, are mandatul la dispoziţia consiliului de administraţie care este format din consilierii locali ai municipiului Motru.

Contestat sau nu, Schintee a gestionat un sistem de încălzire precar, greu de întreţinut şi mai ales de reabilitat. Primit cu multe tensiuni, contractul cu italienii de la ESCO a fost trecut în tăcere, în aşa fel încât populaţia să nu ştie ce se întâmplă acolo. În paralel, primarul municipiului Motru a propus şi a validat un proiect de hotărâre prin care orice motrean îşi poate asigura încălzirea cu surse alternative, energie electrică sau gaz metan. Zilele acestea, Schintee este la mâna consilierilor locali. Cât se pricep aceşti oameni la termoficare şi termodinamică nimeni nu ştie, dar probabil că se vor duce la consultări cu primarul Hanu, revenit de la Băile Felix unde a fost în concediu.

Primarul profund nemulţumit

Hanu este nemulţumit de politicile guvernamentale şi de reducerea subvenţiei pentru preţul gigacaloriei. Iată ce ne-a declarat acesta: „consilierii locali, membrii ai Adunării Generale a Acţionarilor, au de luat o hotărâre cu privire la un om. Schintee a fost util acestui municipiu, însă cred că ei trebuie să hotărască pentru binele oraşului. Dacă se ridică subvenţia de la 110 lei preţul de facturare până la 190 de lei preţul de livrare pentru o gigacalorie, rămâne o sumă pe care primăria municipiului Motru nu are de unde să o compenseze. Nu am cum să-i asigur pe oameni că pot avea căldură la iarnă la preţul de până acum”. În Motru, pentru o garsonieră se facturează 1,1 gigacalorii, pentru un apartament cu 2 camere – 1,4 gigacalorii; pentru un apartament cu 3 camere – 1,8 gigacalorii iar pentru un apartament cu 4 camere 1,9 gigacalorii. Datoria curentă a populaţiei sare de 15 milioane de lei şi a devenit deja istorică. În paralel, noua legislaţie obligă motrenii debranşaţi să plătească peste 30% din factura de încălzire. În condiţiile date, mai mult ca sigur că UATAA nu va funcţiona în iarna viitoare. Vom reveni cu amănunte.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here