UATAA a primit 2,3 milioane de lei de la primarul Morega

842

La sfârșitul săptămânii trecute, primarul de Motru, Cosmin Morega, a semnat ordinul de plată privind acordarea unei sume de 2,3 milioane de cei către UATAA, în vederea achiziționării certificatelor de CO2. Acest lucru a dorit edilul să îl facă cât mai repede, având în vedere creșterea rapidă a prețului certificatelor de carbon care a ajuns aproape 80 de euro bucata.

Primarul Morega a convocat miercuri ședință de îndată, pe ordinea de zi fiind trecută acordarea urgență a acestor bani către uzină. De altfel, a doua zi după rectificarea bugetului, UAT-ul a virat banii către UATAA pentru a grăbi achiziționarea certificatelor de CO2 și pentru a reduce oarecum cheltuielile financiare pentru acest scop.

Totodată, așa cum a promis, primarul i-a solicitat administratorului special, printr-o adresă, sa fie prezentat atât primăriei cât și consiliului local din Motru, modul cum au fost cheltuite de către uzină și cele două tranșe de bani din ultimele luni de zile. Mai exact, 1 milion de lei în prima transa și peste 1,5 milioane în cea de-a doua, pentru care administratorul special va trebui să facă dovada cu documente care să arate exact daca sumele trimise de către primărie, un total de 6 milioane de lei în trei tranșe în doar două luni de zile, au fost cheltuite corespunzător și eficient pentru redresarea dar și funcționarea, în viitor, a acestei societăți.

De altfel, primarul a afirmat public că dacă va constata că sumele primite de la primărie de uzină nu au fost cheltuite corespunzător, nu va ezita sa informeze Curtea de Conturi, Finanțele pentru ca banii să ajungă acolo unde trebuie, nu pentru alte mofturi(măriri salariale preferențiale, plata anumitor lucrări la prețuri foarte mari dar și multe achiziții făcute pe repede înainte, toate in detrimentul societății).

Primarul Morega încearcă și în următoarea perioadă să atragă alți bani către UATAA o veste buna fiind aceia că Guvernul a promis bani pentru termoficarea în sistem centralizat a localităților, anunțând deja că fiecare județ va primi suma de 6,5 milioane de lei iar reședințele de județ 5 milioane de lei. Primăria Motru a solicitat Ministerului Dezvoltării și Guvernului, în mai multe rânduri, suma de 15 milioans de lei pentru subvenție, pierderi induse și funcționare a SC UATAA Motru.

În localitatea Motru, căldură a fost furnizată de două luni de zile, acest lucru fiind posibil cu sprijinul financiar de 10 mild.(prima tranșă), de la bugetul local.

În prezent, SC UATAA distribuie în rețea energie electrică prin cogenerare, pentru care încasează sume consistente, având în vedere prețul crescut la energie dar și un bonus suplimentar, acest lucru dându-i posibilitate conducerii societății să achiziționeze certificate de CO2 pentru a le preda la timp, nemaiavând nicio scuză că nu au resurse financiare și fiind direct răspunzători de viitorul acestei societăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here