UATAA a băgat mâna în buzunarul motrenilor! Spre supărarea liberalilor, gigacaloria se ieftinește cu 14%

1810

Pe 29 decembrie, în ultima ședință de CL, pe ordinea de zi a fost proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cosmin Morega, care a detaliat exact cum să fie aplicat TVA-ul la gigacalorie pentru populație, instituții de învățământ, spital dar și persoane juridice.

Cu toate că odată cu aprobarea prețului la gigacalorie, cu două luni de zile în urmă, UATAA ar fi trebuit să aplice codul fiscal modificat și să aplice TVA-ul de 5% pentru populație, instituții de învățământ și spital, acest lucru nu s-a întâmplat.
Asociațiilor de proprietari li s-a facturat, de către UATAA, valoarea de 285,20 lei cu TVA, pe luna noiembrie pentru populație, și corect ar fi fost 251,64, cu TVA. La un scurt calcul se vede că a fost facturat 33,56 de lei în plus pentru fiecare gigacalorie consumată. Mai exact, în noiembrie, pentru toate asociațiile de proprietari, UATAA a facturat în plus 173.502 lei, cu TVA, pentru aproximativ 5170 de unități. Nu se poate vorbi de o greșeală și, conform discuțiilor din CA, mai mulți consilieri și vorbit de o înșelătorie asupra populației, școlilor dar și spitalului municipal Motru, prin simplul fapt că UATAA nu a aplicat corect TVA de 5% cum cere legea ci l-a pus de 19%. HCL nr.136 din 29 decembrie 2022 spune exact prețul pe care trebuie sa îl plătească populația, spitalele și instituțiile de învățământ (251,64 lei) la care se adaugă TVA de 5% și nu 19% cum a calculat UATAA.
S-au încălcat prevederile Codului Fiscal unde se specifica clar cine și cât plătește TVA de 5%.
Spitalul plus unitățile de învățământ vor plăti în sezonul rece suma de 312,20 lei, cu TVA, față de 355,83, cu TVA, cât le-a calculat UATAA, fiind o reducere de gigacalorie de 41,63 de lei, cu TVA, și o facturare lunară pentru școli, în plus, de peste 30.000 de lei. La un scurt calcul, UATAA a furat spitalul, unitățile de învățământ și populația cu aproximativ 200.000 de lei, adică în jur de 30-40 lei pe gigacalorie.
Hotărârea de CL Motru, dată la finalul lunii decembrie, spune clar că această măsură de 5% a TVA este pe întreg sezonul rece. Dacă luăm în calcul șase luni, ajungem la o înșelătorie de 1,2 milioane de lei. Asociațiile de proprietari vor trebui să facă demersuri către UATAA având în vedere hotărârea din decembrie cu privire la recalcularea facturilor corespunzător cu TVA de 5% iar UATAA sa recalculeze și să compenseze facturile în minus pentru ianuarie pentru a regla situația. Mai mulți consilieri locali au transmis că Primăria Motru să facă demersuri către organele abilitate (ANAF, Curte de Conturi, Poliție) urmare a calculelor defectuoase prezentate intenționat CL, ANRE pentru a umfla artificial prețul și a obține o subvenție cat mai mare de la stat
Consiliul de Administrație al UATAA, unde secretar este Ileana Pîrvulescu, cea care s-a ocupat și a întocmit ,,eronat” fișele de calcul este remunerată lunar cu 1900 de lei, net, chiar din TVA-ul umflat populației.
Având în vedere că Primăria Motru a dat uzinei o subvenție de 2,7 de milioane de lei pentru combustibili (păcură și cărbune), nicio creștere a gigacaloriei nu se mai justifică la acest moment. Dimpotrivă, ar trebui să scadă cu minimum 14-15 la sută, doar aplicând legea și Codul Fiscal.
Cei care conduc UATAA acum, Pîrvulescu Ileana și Dorel Drăghici, sunt direct răspunzători pentru cele întâmplate și vor trebui să dea și socoteală organelor de anchetă. De menționat este faptul că cei care nu au votat proiectul de hotărâre benefic pentru populație, spital și școli, au fost membrii PNL. De altfel, consilierii PNL au primit instrucțiuni să părăsească sala de ședință de la liderul PNL Motru.
A.STOICA

CA-ul UATAA Motru
Din CA-ul UATAA Motru fac parte Ion Răducu, Raicu Haralambie, Matei Anton Viorel, Uretyan Romulus și Pîrvulescu Ileana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here