Turiști surprinși de iarnă, pe Transalpina

156

În plină toamnă, iarna dă semne de instalare, în zona montană. În noaptea de luni spre marți, a nins la munte, pe DN 67 C – Transalpina așternându-se primul strat de zăpadă, în unele zone, iar pe alocuri s-a format gheață pe carosabil. Patru mașini cu turiști au fost surprinse de iarnă pe Transalpina, în ajutorul acestora venind salvamontiștii și reprezentanți ai Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu.

Prima acțiune specifică sezonului de iarnă, a salvamontiștilor din Gorj, s-a derulat marți dimineață, în zona înaltă a masivului Parâng, pe Transalpina, pentru acordarea primului ajutor și salvarea mai multor persoane surprinse, în noaptea de luni spre marți, de căderile de zăpadă și rămase blocate cu autoturismele în căldarea Urdele. Drumarii din cadrul Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu au acționat cu utilaje pentru a desface drumul, iar salvamontiștii s-au deplasat în zonă cu o ambulanță Salvamont Gorj, apoi au continuat drumul pe jos pentru a ajunge în locul unde erau blocate mașinile turiștilor. “Apelul a fost primit în jurul orei 07.30 și se anunța că o mașină este înzăpezită în zona înaltă de creastă și că nu mai are combustibil și turiștii nu mai pot face caldură, iar o parte dintre ei sunt îmbrăcați în haine de vară. Informațiile erau incomplete și nu se știa exact câte persoane erau surprinse în mașini. Pe carosabil era așternut, pe alocuri, un strat de circa 10-15 centimetri de zăpadă și pe foarte multe porțiuni exista formată gheață”, a menționat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Trei mașini au găsit blocate, inițial, după care a mai fost găsită încă una. După identificarea acestora, salvamontiștii s-au asigurat că turiștii nu au probleme medicale și că încă își pot încălzi mașinile așteptând desfacerea drumului. Ulterior, reprezentanții Salvamont și cei ai SDN Târgu-Jiu au continuat deplasarea către Obârșia Lotrului pentru a verifica dacă mai sunt alte mașini blocate pe Transalpina.
Din fericire, nu au mai fost identificate cazuri similare, iar cele patru mașini care rămăseseră blocate de dimineață și-au putut continua traseul, după ce carosabilul a fost curățat de către drumari.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here