Turismul cu cortul, încurajat de Salvamont Gorj

319

camping-at-clark-2Ca o soluţie de criză, ori din pură plăcere, foarte mulţi turişti gorjeni aleg să îşi petreacă week-end-urile, sau vacanţele, la cort. Pentru a evita orice neplăcere şi a se bucura aşa cum se cuvine de o astfel de vacanţă, reprezentanţii Salvamont Gorj îi sfătuiesc pe turişti unde să campeze şi ce zone să evite.

Vara, la munte, pericolul cel mai de temut ar fi viperele. Totuşi, la nivelul judeţului nostru, potrivit conducerii Salvamont Gorj, în ultimii 20 de ani s-au înregistrat mai puţin de zece cazuri de muşcături de vipere. „În principiu, zona cu cea mai mare afluenţă este de la Jiu până în Valea Cernei. Dar trebuie spus că viperele fug când simt prezenţa omului. De altfel, în ultimii 20 de ani nu sunt zece oameni muşcaţi de vipere”, susţine Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. Pentru a evita muşcătura de viperă se recomandă portul bocancilor de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. De asemenea, portul bocancilor îi fereşte pe turişti şi de entorse ale gleznei sau genunchilor sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor. Trebuie în permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să se păşească. Dacă turiştii doresc să intre într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu permite verificarea suprafeţei solului, ei trebuie să lovească uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera este un şarpe timid, care va fugi din calea oamenilor, de aceea, „aceştia trebuie să-şi facă simţită prezenţa astfel încât să sperie reptilele. Totuşi, este bine să se evite zonele cu piatră, cu expunere la soare, acolo unde stau viperele pentru a se încălzi”, a mai spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Turismul cu cortul, o plăcere asumată

Reprezentanţii Salvamont Gorj încurajează turismul cu cortul, însă atrag atenţia asupra pericolelor la care se pot expune turiştii. Totuşi, dacă se ţine cont de sfaturile specialiştilor, acest gen de turism este o reală plăcere şi o oază de relaxare. „La noi nu sunt animale care să reprezinte un pericol pentru cei care stau la cort. Pentru aceştia periculos este să instaleze cortul pe margine râurilor, pentru că se pot trezi inundaţi”, a adăugat sursa citată. Cei care doresc să petreacă un sejur la cort trebuie să se informeze din timp despre locurile de campare amenajate în zonă unde doresc să ajungă şi despre starea drumului până la locul respectiv, căutând şi rute ocolitoare. Turismul cu cortul este o plăcere, atât timp cât oamenii îşi asumă riscurile la care se pot expune. Totuşi, dacă ei respectă sfaturile venite din partea salvamontiştilor, o vacanţă la cort este una reuşită şi relaxantă.

Minodora Sucea

Nicio persoană muşcată de vipere, în 2011

De la începutul acestui an şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru nu s-a înregistrat niciun caz de persoană muşcată de viperă. Potrivit lui Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar – Veterinare Gorj, în 2010 au fost câteva cazuri de acest gen pe Valea Jiului.

În această perioadă a anului, riscul apariţiei cazurilor de muşcături de viperă este foarte mare. Totuşi, conform directorului Direcţiei Sanitar – Veterinare (DSV) Gorj, Ion Iliuţă, „de la începutul acestui an şi până în prezent nu a fost făcută nicio sesizare privind muşcăturile de viperă. În schimb, anul trecut au existat câteva sesizări”. Potrivit sursei citate, „când este foarte cald devin agitate sau mai agresive toate animalele, nu numai viperele. Este bine să fim atenţi pe unde călcăm, unde punem cortul; să evităm zonele cu apă sau pe cele foarte însorite. În general viperele stau pe stânci sau în zonele cu vegetaţie”. Atacul viperei se recunoaşte după urmele lăsate: două înţepături ce apar ca puncte roşii separate de 8-10 cm, uneori înconjurate de o zonă roşie. În cazul în care cineva a fost muşcat de viperă trebuie să se evite difuzia veninului în organism prin: întinderea imediată a victimei; aplicare de materiale reci (pungă cu gheaţă, apă rece); punerea unui pansament compresiv; ducerea rapidă a victimei la spital.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here