Turism monahal la Poiana! – Castelul Roşianu din Turburea şi 10.000 de mp de teren, puse pe tavă gratuit Mitropoliei Olteniei

1015

Consilierii locali din Turburea au votat vineri, în unanimitate, încredinţarea Castelului Roşianu Mitropoliei Olteniei, pentru ca această instituţie de cult să îl reabiliteze şi să ridice pe proprietate căsuţe de vacanţă. Luna trecută, proiectul a fost votat doar de 7 consilieri deşi pentru aprobare avea nevoie de 9 voturi, adică de două treimi din numărul consilierilor. La şedinţa de săptămâna trecută lucrurile s-au schimbat, toţi consilierii aprobând tranzacţia deşi majoritatea se întreabă care este câştigul instituţiei publice în urma acestui demers.

Castelul Roşianu din Turburea, aflat pe raza satului Poiana, a fost încredinţat gratuit Mitropoliei Olteniei, asta după ce scoaterea la licitaţie a clădirii dărăpănate a eşuat lamentabil. De altfel, în campania pentru alegerile locale, senatorul PSD, Toni Greblă, a participat personal la o şedinţă de Consiliu Local în care se punea pe tapet organizarea unei licitaţii pentru vânzarea imobilului pentru care instituţia publică locală nu avea banii necesari restaurării. Deşi atunci consilierii au fost de acord cu acest demers, inclusiv Greblă aprobând verbal licitaţia, aceasta nu a mai avut loc. Luna trecută, pe ordinea de zi a CL Turburea apare însă ca prin minune noul proiect de hotărâre care privea încredinţarea castelului Mitropoliei Olteniei. Proiectul nu se aprobă, fiind votat de doar 7 consilieri. Ion Bârcă, primarul comunei, crede însă că proiectul are aprobare, dar nu ia în calcul că acesta pentru avizare favorabilă necesită 9 voturi din 13 şi nu 7. În concluzie proiectul reapare pe ordinea de zi la următoarea şedinţă.

Consilierii “convinşi” să voteze “pentru”
De data aceasta, Bârcă se implică personal pentru a convinge consilierii din Opoziţie să voteze “pentru” încredinţarea castelului Mitropoliei. Nu se ştie la ce metode “neortodoxe” a apelat edilul, sau la câte rugăciuni a apelat Mitropolia, cert este că la şedinţa de vineri consilierii au votat cum a vrut primarul PDL. Consilierii nu au făcut nazuri nici când au văzut că trebuie să aprobe pe lângă castelul şi terenul de sub acesta mai trebuie să mai pună pe tavă Mitropoliei Olteniei şi 10.000 metri pătraţi de teren aflat în jurul proprietăţii fostului boier Roşianu. Astfel, atât clădirea cât şi terenul de 100 de ari au fost încredinţate Mitropoliei cu titlu gratuit pe perioada cât clădirea va exista.

Popii nu fac agricultură, fac agrement
La şedinţa de vineri de CL a participat, la cerea consilierilor, şi o faţă bisericească, este vorba de protopopul de la Târgu-Cărbuneşti. Acesta a explicat, întrebat fiind ce va face Mitropolia cu castelul, că îl va restaura făcând din el un fel de casă de cultură, de agrement şi turism pentru tineri.
În ce priveşte terenul, pe acesta noii proprietari vor ridica căsuţe de vacanţă. Preotul a dat exemplu cele deţinute de instituţia bisericească la Tismana, explicând că la Turburea se va face şi turism monahal. Consilierii nu au fost prea convinşi de cele auzite, dar deja îşi dăduseră votul pentru cedarea gratuită a castelului şi terenului Mitropoliei Olteniei. Consilierii nu au pus de altfel condiţii noului proprietar, care nu este obligat să se apuce de restaurare într-un anumit termen de timp, şi că dacă nu va face ce s-a angajat terenul şi castelul vor reveni autorităţilor locale.

Hotărâre, cu lacune în favoarea Mitropoliei
Astfel, proiectul de hotărâre aprobat de consilierii din Turburea are nenumărate lipsuri care avantajează însă Mitropolia şi dezavantajează autorităţile locale, care nu au vreun câştig de pe urma tranzacţiei.
Singurul câştig pare că este că autorităţile, sau mai precis primarul Ion Bârcă, a scăpat în cele din urmă de clădirea veche de 100 de ani, pentru care nu avea bani de reabilitare. În ultimii ani, conacul a avut însă cumpărători, numai anul trecut licitaţia anunţată dar nerealizată atrăgând în zonă mai mulţi afacerişti italieni.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here