Turism monahal de Paşti, în Gorj

360

manastirea_tismana0002Tot mai mulţi credincioşi aleg, pentru a sărbători Învierea Domnului, pelerinajul la mânăstiri. Printre cele mai vizitate lăcaşuri de cult din ţară, se află mânăstirile Tismana, Lainici şi Polovragi din judeţul Gorj. În acest an, Patriarhia Română pune la dispoziţia creştinilor, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, un sejur de patru zile, în care pot vizita mai multe mânăstiri, iar Învierea Domnului o vor petrece la Mânăstirea Tismana.

Cu ocazia sărbătorilor Pascale, mânăstirile din Gorj îşi deschid porţile pentru credincioşii de pretutindeni. Cei care doresc să ia lumină de la mânăstirea Tismana pot opta pentru un sejur de patru zile, pus la dispoziţie de către Patriarhia Română. Pelerinajul se va desfăşura între 22-25 aprilie, când creştinii vor avea ocazia să viziteze mai multe lăcaşuri de cult. Plecarea va fi în Vinerea Mare, pe 22 aprilie, din Bucureşti. Prima oprire se va face la Mânăstirea Bistriţa, unde credincioşii vor avea ocazia să se închine la moaştele Sfântului Grigore Decapolitul. Urmează Mânăstirea Polovragi pe care pelerinii o vor vizita în aceeaşi zi. Oprirea se va face la Mânăstirea Tismana, unde creştinii vor participa la Slujba de Seară, adică la Prohodul Domnului. După slujbă se va merge la Hotelul Tismana, care se află la aproximativ 500 metri de Mănăstire, unde se va lua cina, de post, şi unde vor fi cazaţi credincioşii. Sâmbătă, în ajunul Paştelui, după ce vor lua gustarea de dimineaţă, tot de post, pelerinii vor urca la Schitul Cioclovina, care se află la o oră şi jumătate de mers pe jos. La Schit vor lua masa de prânz şi vor avea timp pentru odihnă şi relaxare, apoi vor coborî la Mânăstirea Tismana. Aici vor participa la Slujba de Înviere a Domnului, de unde vor lua lumină şi gustarea pascală. După slujba de Înviere, creştinii vor participa la masa festivă de Paşti, unde vor mânca produse tradiţionale ca drob, miel, ouă roşii. Luni, în ultima zi de pelerinaj, creştinii vor participa la Sfânta Liturghie, vor lua masa de prânz, iar apoi vor părăsi Mânăstirea Tismana. În drum spre Bucureşti vor mai vizita Mânăstirea Hurezi, aflată în oraşul Horezu, care este cea mai de seamă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu şi Mânăstirea Dintr-un Lemn, unde vor avea ocazia să se închine la icoana făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Acest sejur de patru zile, în care credincioşii vor fi însoţiţi de un preot, costă 600 lei de persoană. Până în acest moment au fost ocupate 40 de locuri.

Şi la Mânăstirea Lainici sunt aşteptaţi credincioşi

În noaptea de Înviere, credincioşii sunt aşteptaţi şi la Mânăstirile Polovragi şi Lainici din Gorj. La cele două mânăstiri nu se fac rezervări, dar dacă sunt persoane care doresc să rămână şi în Ziua de Paşti, o pot face, în limita locurilor disponibile. În fiecare an, peste 7 000 de credincioşi participă la slujba de Înviere de la Mânăstirea Lainici, dar puţini dintre aceştia rămân să sărbătorească Paştele acolo, mulţi dintre cei veniţi fiind din Gorj şi judeţele limitrofe.

„Prefer să merg la o mănăstire din judeţul nostru în noaptea de Înviere, iar zilele Paştelui să le petrec cu familia. Dar nici la mănăstire nu pot sta mult, deoarece este foarte aglomerat şi îmi vine rău. Ascult slujba de afară şi mai la sfârşit merg să iau Paşti”, a spus Elena Unguroiu, o femeie de 73 de ani. Toţi credincioşii sunt aşteptaţi să ia Sfânta Lumină la Bisericile şi Mânăstirile din judeţul Gorj.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here