Turcii au învăţat copii din Rovinari cum să ducă o viaţă sănătoasă

132

Consiliul Local Rovinari, Centrul pentru Educaţie şi Consultanţă Instrumente Structurale şi Şcoala Gimnazială nr. 3 Rovinari au găzduit în perioada 18-21 iunie 2013, vizita partenerilor transnaţionali din Turcia (Inspectoratul Şcolar din Rize, Direcţia de Sănătate din Rize, Fener Lisesi (Şcoala Generală) şi Özel Şahika Salih Kalkavan Ilkögretim Okulu (Şcoala Primară). Conferinţa a avut loc la Casa de Cultură din Rovinari.

Vizita s-a desfăşurat în cadrul proiectului “Healthy Lifestyle’s Education”, proiect finanţat de Comisia Europeană, prin Programul Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii – Comenius Regio şi cofinanţat de Consiliul Local Rovinari. Programul acestei mobilităţi a cuprins: Derularea Conferinţei Educaţie pentru Sănătate – obiectivul principal a fost promovarea educaţiei pentru sănătate şi realizarea schimbului de bune practici între instituţiile partenere. La conferinţă au participat părinţi, cadre didactice, consilieri locali, lucrători de tineret.
Managerul proiectului şi totodată preşedintele asociaţiei CECIS a deschis evenimentul prin prezentarea obiectivelor conferinţei şi a invitaţilor. De asemenea Dr. Leonard Vulpe, medic specialist medicina de familie şi homeopatie a realizat prezentarea Copiii noştri, ÎNCOTRO? Acesta a abordat principalele cauze ale scăderii nivelului de sănătate la copii, factorii cauzatori de boală, obiceiuri nesănătoase ale familiilor şi copiilor implicit. Totodată prin informaţiile oferite s-au oferit celor prezenţi recomandări pertinente pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos în sânul familiei.
O opinie importantă în acest proiect a avut-o şi Adina Enache, formator cu o experienţă vastă de 7 ani, care a realizat prezentarea Educaţiei pentru sănătate – o perspectivă psihopedagogică. Aceasta a abordat câteva metode utile în domeniul educaţiei pentru sănătate, axate în principal pe învăţarea non-formală.

Exemple de viaţă conform principiilor sănătăţii mintale
Psihologul clinician specialist şi psihoterapeut, Maria Tomescu a abordat tematica sănătăţii mintale axându-se în principal pe formarea personalităţii copiilor din punct de vedere al educaţiei pentru sănătate mintală. Prezentarea a oferit exemple de viaţă conform principiilor sănătăţii mintale existente în literatura de specialitate.

Programe pentru educarea copiilor de a avea un stil de viaţă sănătos
Nural Kal Pertek un reprezentant de la Direcţia de Sănătate Publică din Rize a trecut în revistă principalele programe derulate de instituţie în vederea educării copiilor pentru un stil de viaţă sănătos. De asemenea prin această conferinţă s-a dorit posibilitatea schimbului de bune practici şi cunoştinţe în domeniul educaţiei pentru sănătate, participanţii conştientizând astfel importanţa educaţiei pentru sănătate, învăţând lucruri noi care îi pot ajuta atât în activitatea profesională cât şi personală.
La eveniment au participat părinţi, cadre didactice, consilieri locali, lucrători de tineret. Programul conferinţei a cuprins: realizarea unor prezentări cu privire la procesul de implementare a proiectului Healthy Lifestyle Education, experienţa şi impactul proiectului asupra instituţiilor partenere în proiect.

Cadrele didactice, instruite în a se îngriji de sănătatea şi bunăstarea elevilor
Potrivit organizatorilor vizita turcilor s-a încheiat cu o discuţie de evaluare finală a proiectului. Totodată parteneriatul local şi transnaţional a fost unul constructiv, s-au primit informaţii utile, s-au învăţat lucruri noi.
Cadrele didactice au dobândit capacitatea de a se îngriji de sănătatea şi bunăstarea elevilor lor. Părinţii au fost conştientizaţi pe tematica educaţiei parentală având posibilitatea de a-şi întări capacitatea de a creşte copii sănătoşi fizic şi echilibraţi emoţional.
Mobilităţile din cadrul proiectului au cuprins pe de-o parte activităţi de învăţare, iar pe de altă parte activităţi culturale, recreative care au permis întărirea coeziunii la nivelul parteneriatului, îmbunătăţirea relaţiilor de cooperare şi comunicare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here