Tulburarea de echilibru

1192

Starea de echilibru reprezintă starea de stabilitate sau de menținere conștientă sau reflexă a unei poziții statice sau dinamice.
Echilibrul este un mecanism complex determinat de interacțiunea dintre sistemul vestibular (din urechea internă), vedere și sistemul proprioceptiv (receptori din mușchi, tendoane și articulații), care trimit informații ce sunt integrate la nivel central (la nivelul creierului).
O problemă apărută în oricare din aceste zone poate duce la o senzație de dezechilibru.
Senzația de dezechilibru se poate manifesta ca vertij sau ca amețeală.
Vertijul
Vertijul este o iluzie de mișcare rotatorie – pacientul se învârte sau lucrurile se învârt în jurul pacientului – și este cel mai adesea rezultatul unei afecțiuni a urechii interne.
Vertijul este clasificat în funcție de originea simptomelor în:
• vertij periferic – atribuit patologiei urechii interne
• vertij central – atribuit afecțiunilor trunchiului cerebral sau cerebelului
Principalele cauze de vertij periferic sunt reprezentate de: vertijul paroxistic pozițional benign (VPPB), sindromul Meniere, neuronita vestibulară, sindromul de dehiscență de canal semicircular superior, migrena vestibulară.
Majoritatea pacienților cu vertij periferic au, de asemenea, alte simptome ale afecțiunii urechii, cum ar fi: hipoacuzie (scăderea auzului), tinitus (zgomot în ureche), senzație de plenitudine auriculară, otoree (secreție la nivelul urechii).
De asemenea, vertijul periferic este însoțit de simptome vegetative intense: greață, vărsături, tahicardie, transpirații.
Atunci când vertijul este determinat de o afecțiune la nivel central, de obicei, acesta nu este însoțit de hipoacuzie și tinitus, simptomele vegetative sunt mai puțin intense și poate fi asociat cu deficite neurologice, tulburări de vorbire, tulburări de deglutiție, ataxie, vedere dublă. Principalele cauze de vertij central sunt reprezentate de accidentul vascular cerebral, formațiuni tumorale cerebrale, scleroza multiplă, migrene.
Amețeala
Amețeala este o senzație de nesiguranță tranzitorie care se poate manifesta ca senzație de cap tulbure, dezorientare spațială, senzație de plutire sau balans, intoleranță la mișcare.
Este adesea rezultatul unor afecțiuni sistemice, ale sistemului nervos central sau cardiovascular.
Amețeala poate apărea într-o serie de condiții patologice generale de tip: criză hipertensivă, hipoglicemie, anemie, insuficiență vertebro-bazilară, tulburări endocrine, tulburări digestive (colecistită, apendicită) sau administrare de medicamente, consum excesiv de alcool sau consum de droguri, rău de mișcare (kinetoză), tulburări psihice, stres, oboseală excesivă etc.
Pacienții cu tulburare de echilibru necesită o evaluare completă pentru a se determina care este natura tulburării de echilibru, dacă suferă de vertij sau de amețeală, care sunt factorii declanșatori, dacă tulburarea este episodică sau permanentă, durata și severitatea episoadelor, care sunt simptomele asociate, istoricul medical al pacientului (sistemul neurologic, cardiologic, sistemul vizual, consumul de medicamente, droguri sau alcool), antecedentele privind traumatismele etc.
Este nevoie de consulturi O.R.L., neurologie, oftalmologie, cardiologie, reumatologie, consulturi care trebuie completate cu analize sanguine și imagistică craniană, în funcție de suspiciunea etiologiei tulburării de echilibru.
Material realizat dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie, Cabinet Planificare familială, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here